Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb Start kártyák igényelhetők július elsejétől

2007. 06. 27.

Az első évben teljesen járulékmentesen, a második évben összességében 15 százalékos járulékkal foglalkoztathatók július 1-jétől az ötven év feletti vagy a csak alapfokú végzettséggel rendelkező tartósan álláskereső személyek.


Ennél alacsonyabb, de még mindig jelentős járulékkedvezményt vehetnek igénybe július 1-jétől azok a munkáltatók, akik életkortól, iskolai végzettségtől függetlenül tartósan álláskereső személyt alkalmaznak. Tartósan álláskeresőnek számít az a személy, aki a kártya kiváltását megelőző 16 hónapból 12-ben nyilvántartott álláskereső volt.

Ez a kedvezmény illeti meg azokat a munkáltatókat is, akik a gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül munkát vállaló dolgozókat alkalmaznak. Ezt az alacsonyabb járulékot kell fizetni az olyan kedvezményezettek felvételekor is, akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni.

Ez a kedvezmény az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulékfizetési kötelezettséget jelent. A kártyával rendelkező foglalkoztatója ezen kívül két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól is.

A kedvezményezettek a Start Plusz és Start Extra kártyát válthatják ki az adóhatóságnál. Ezzel a kártyával jelentkezhetnek annak két éves érvényességi ideje alatt akár több munkáltatónál is, és a munkáltató ennek alapján veheti igénybe a járulékkedvezményt.A kedvezmény az öregségi nyugdíjkorhatárig vehető igénybe, ez főként az ötven év feletti, illetve a csak legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező, vagy általában a tartósan álláskeresők esetében érdekes.

A Start kártya alaptípus egy korábbi intézmény, ezt a fiatalok vehetik igénybe. Ez is két éves időszakra szóló kedvezmény, azzal, hogy a pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja a kártyát. A pályakezdőket alkalmazó munkáltatók a Start Plusszal egyező, az első évben 15, a második évben 25 százalékos járulékfizetésre jogosultak. Az új kártyák viszont annyiban eltérnek a már korábban alkalmazott Start kártya alaptípustól, hogy a kedvezmény egységesen a minimálbér kétszereséig alkalmazható. A fiataloknál általában a minimálbér másfélszereséig jár a kedvezmény, csak a felsőfokú végzettségűeknél a minimálbér kétszereséig.

A társadalombiztosítás a kedvezményezettek után sem kap kevesebb járulékot, mert a Munkaerőpiaci Alap eddig is finanszírozta a kedvezményt. A két új kártyatípus finanszírozásához európai uniós forrásokat is igénybe kíván venni a szaktárca. A becslések szerint 2010-ig 40 milliárd forintot jelenthet ez a kiadás, és 42 ezer személy foglalkoztatását segítheti elő.

A múlt év végéig még általánosan igénybe vehették az egy éves járulékmentességet a legalább három hónapja regisztrált álláskeresőket alkalmazó mikro-, kis-, és közepes cégek, civil szervezetek.  Az új forma általánosságban csak a hosszabb ideje regisztrált álláskeresőket vonja be a programba.

A múlt évben rendelkezésre álló lehetőséget leginkább a mikro- és kisvállalkozások használták ki. A kedvezmény révén már novemberig 14 ezer álláskereső jutott munkához. A kedvezmény szerint egy évig társadalombiztosítási, munkáltatói járulék, egészségügyi hozzájárulás megfizetése nélkül foglalkoztathatták a felvételekor legalább három hónapja regisztrált álláskeresőket, de vállalniuk kellett azt is, hogy további egy évig a szokásos járulékokkal tovább foglalkoztatják ezeket a munkavállalókat.

(MTI)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu