Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Győr önkormányzata szembement a plázastoppal
Zöld utat kapott az Auchan – Precedens értékű lehet a döntés

A plázastopot nem nagyon szeretné Győr városa: a közgyűlés nemrég lényegében egyhangúlag zöld utat adott az Auchannak ahhoz, hogy a város határában újabb bevásárlóközpontot építsen. Az önkormányzat azt követően fogadta el a már korábban a város stratégiai bizottságán is átment  előterjesztést, hogy az országgyűlés már korábban megszavazta a plázastopot - írja a napi.hu. 


Az építési tilalom alól a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést, figyelembe véve egy a  vidékfejlesztési miniszter részvételével működő (a kereskedők egymás  között „KB" jelzővel illetett) bizottság véleményét. Az Auchan a beruházás  első ütemének keretében élelmiszer-áruházat, a komplexumon belül pedig különböző funkciójú kisebb üzleteket akar kialakítani. A második  ütemben különböző profilú szakáruházak, többek között bútor-, sport- és  barkácsáruház, valamint egy gyorsétterem és egy autómosó létesülne a  többhektáros szolgáltatóparkban.

Borkai Zsolt polgármester azzal  érvelt a beruházás mellett, hogy az Auchan az építkezéssel párhuzamosan  több mint egymilliárd forint értékű közlekedésfejlesztési programot  valósít meg a városnak egy olyan részén, ahol a hatalmas forgalom miatt  nagyon sok a baleset.

A plázastop a politikai berkekben is nyíltan kirekesztő intézkedésként emlegetett, elsősorban a diszkont kereskedelmi láncok terjeszkedését hivatott visszafogni. Ez ugyanakkor merőben ellentétes az uniós normákkal. Ráadásul nem mellékesen a Magyarországon működő diszkontláncok többsége német hátterű, Magyarország pedig gazdaságilag erősen függ Németországtól.

Nagy kérdés, hogy a kormányzat mit szeretne kezdeni a szemmel láthatóan betarthatatlan jogszabállyal. Elemzők szerint a törvénynek köze van egy állami élelmiszer-ellátó rendszer kialakításának elősegítéséhez. Az utóbbi időben szóba került egy állami cigarettaértékesítő hálózat kialakítása és egy szociális bolthálózat létrehozása is. Ha ezek valóban aktuálissá válnak, a jogszabályt nagyon gyorsan élesíteni lehet - azon a környéken, ahol elindul az állami üzlet, valóban tiltják majd a kiskereskedelmi fejlesztéseket. Kérdés azonban, hogy ehhez honnan lesz pénz. Most ugyanis újra kell tervezni a költségvetést, és az olyan égetően fontos területeknél is újra kell számolni a pénzt, mint például a hulladékgazdálkodás, ahol újfent az állam kíván szerepet vállalni.

A győri döntés precedens értékű lehet, hiszen  minden komolyabb város önkormányzata keresi a lehetőséget a  kereskedelem fejlesztéséhez és örömmel vesz a győrinél kisebb  beruházásokat is. A közgyűlés mostani döntésére bármelyik polgármester  hivatkozhat és kijárhatja majd az illetékes minisztériumnál a  beruházást. Ha viszont nemet mondanak az igényekre, az önkormányzat nagyon gyorsan szembekerülhet a kormányzattal, ami pedig politikai patthelyzethez vezet.

Az Auchan többek között Győrben vállalta az M1-es autópályáról  a 83-as főútra vezető csomópont korszerűsítését is. A képviselő-testület ülésén érvként hangzott el az is, hogy az Auchan a beruházással mintegy 500 új munkahelyet teremt a városban. Az áruházláncnak  ez lenne a negyedik vidéki egysége, a fővárosi agglomeráción kívül csak Miskolcon, Székesfehérváron és Kecskeméten működtet áruházat.

Forrás: Nyugathír - Napi.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu