Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Önfenntartó önkormányzati farm Szabadkígyóson
Az elsősorban állattartásra szakosodott vállalkozás dolgozói kitermelik saját bérüket

Önfenntartó gazdaságot hozott létre a szabadkígyósi önkormányzat - írja a Békés Megyei Hírlapra hivatkozva az Agromonitor. A dolgozók kitermelik a saját bérüket, így az önkormányzatnak nem teher, hanem segítség a „vállalkozás", amellyel munkahelyeket teremtettek, illetve mintegy hetven közmunkásnak biztosítottak munkát. Jövőre - a tervek szerint - keltetőket létesítenek, s tovább bővítik az állatállományt.


A lipicai ménest 2004-ben alapította a szabadkígyósi önkormányzat, akkor még néhány lóval. Ma már a ménes több mint ötven lipicaiból áll. Az állattartó telepet pedig három éve vették át a megyei önkormányzattól, amikor a helyi szakiskolában megszűnt a mezőgazdasági képzés. Az önkormányzat nem akarta, hogy az öt dolgozó munka nélkül maradjon, ezért döntöttek a működtetés mellett.

„A gazdálkodáshoz minden feltétel adott volt. A lehetőséget ki kellett használni annak érdekében, hogy munkahelyeket tartsunk meg, illetve teremtsünk" - mondta a lapnak Balogh József, Szabadkígyós polgármestere. Az első évben még nem hozott bevételt a telep. A telephez bérelt legelő után kapott földalapú támogatásból fizették ki a dolgozók bérét. Nyilvánvaló volt, ahhoz, hogy fenntartsuk a telepet, tovább kell fejleszteni az állatállományt - mondta a polgármester. A telepen jelenleg már csaknem kétszáz anyajuhot tartanak. A juhállományt jövőre hatszázasra tervezik bővíteni. A szabadkígyósiak majd' félszáz angus szarvasmarhájának létszámát 2012-ben ugyancsak növelni kívánják.

Körülbelül négyszáz hektár legelőt bérelnek, a szántójuk nagysága 50-60 hektár körüli, utóbbin takarmánynövényeket termelnek az állatok ellátására, illetve a fölösleget értékesítik. Azaz a legelő és a szántó „tartja el" az állatokat.

A tenyészállatok szaporulatát értékesítik. Az önkormányzati gazdasághoz tartozik a tízhektáros kertészet is, ahol idén dinnyét, valamint kápia paprikát termesztettek és értékesítettek. A fóliában uborkát és retket neveltek. A kertészet 10+5 dolgozónak, valamint mintegy hetven közmunkásnak biztosított munkát. Jövőre, a tervek szerint keltetőt is létesítenek a most még száz kendermagos tyúkra alapozva, mely újabb munkahelyet teremthet Szabadkígyóson.

Forrás: Agromonitor, Békés Megyei Hírlap

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu