Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Rengeteg feszültség és bizonytalanság várható”
Gémesi György csalódott és aggódik az elfogadott törvények miatt
Nem túl nyugodt a jövő évet illetően Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, mert - mint a Rádió Orientben elmondta - az elfogadott törvények, módosítások némi csalódottságot és aggodalmat váltottak ki belőle. A MÖSZ elnöke a közigazgatás rádiójában arról is beszélt: a jelenlegi vidékfejlesztési stratégia nagyon jó, azonban ha az önkormányzati rendszert leépítjük, ne is álmodjunk annak megvalósulásáról.

Gémesi György kiemelte: az jó dolog, hogy - még ha csak ideiglenesen is, de - az önkormányzatok számára nincs előírva a kötelező társulás, valamint az is, hogy az ivóvíz-, szennyvízellátás és a hulladékgazdálkodás visszakerült a hivatalokhoz. Ugyanakkor, ami elég nagy problémát jelent, az a közoktatási kérdések állami kézbe vétele - folytatta a MÖSZ elnöke, aki szerint a közoktatási törvény rosszabb lett, mint az indulásnál volt.

Gödöllő polgármestere az iskolák igazgatóinak állami kinevezéséről úgy vélekedik: a többségi politika azt hiszi, hogy a függőségi viszony miatt befolyásolni tudja majd a szavazatokat. „Ez egy politikai játéktér. Az igazgatók pályázatok alapján kerülnek kinevezésre, ezeket pedig a politikusok bírálják el. Nem értem, miért kell egy megfelelő pályázat útján a posztját remekül ellátó iskolaigazgatót lecserélni. Legalább azt meg kellene várni, amíg a pályázat ideje lejár, és a helyi szervekkel való konzultálást követően új igazgatót jelölni a megüresedő helyre." Gémesi György szerint 2012-től rengeteg feszültség és bizonytalanság várható, többek között az ebből eredő pedagógus elbocsátások és az összevonások következtében.

A MÖSZ elnöke másik problémaként a három éves kortól kötelező óvodai beíratást emelte ki. „Ezzel nem is lenne problémám - mondta. Kérdés csak az, hogy megvizsgálta-e valaki, hogy 2014-től hány három éves gyerek, illetve hány óvodai férőhely lesz Magyarországon?' - folytatta. „Az nem jó érv, hogy ha nincs meg a feltételrendszer, akkor módosítjuk a törvényt."  
A polgármesteri hivatalok megszüntetésével kapcsolatban Gödöllő polgármestere úgy nyilatkozott: ha a mindennapi élet helyszínén megszűnik a centrum, a biztos pont, akkor elég nagy bizonytalanság és sok kérdés merül fel a helyiekben. „Valaki leírta azt, hogy hány forintot lehet megtakarítani e hivatalok bezárásával?" - tette föl a kérdést Gémesi György. „Ha 500 milliárdért metrót építünk, és a fővárosnak pluszadó kivetési lehetősége is van, akkor a kis településektől miért akarjuk elvenni, amijük van?"

A MÖSZ elnöke kifejtette: a jelenlegi vidékfejlesztési stratégia nagyon jó és megvalósítható lenne. A bökkenő csak az, hogy a benne foglaltak eléréséhez nem elegendőek a járások, az önkormányzatok is kellenek. Ha például van egy településen húsz család, akiknek földjük van, állataik vannak és a helyi szervek tudják azt, hogy egy pici támogatással el tudnának indulni a fejlődés útján, akkor a stratégia hamarabb célba érne, a magyar falvakat újra lehetne indítani.

Azonban, ha egy önkormányzati rendszert leépítünk, akkor egy ilyen típusú vidékfejlesztési stratégiáról ne is álmodjunk - magyarázta a polgármester, aki szerint a lényeg, hogy a falvak közösségi tere a hivatal, ahova biztonsággal és bizalommal fordulhatnak az emberek, ahol ismerik egymást a helyiek, és ezért minden erejükkel megpróbálnak segíteni egymásnak.
„Nagy kérdés például, hogy ha eddig egy helyi lakos problémájával a jegyzőhöz fordult, kit keressen fel hasonló gond esetén a jövőben, hiszen például 2000 fő alatti településen nem lesz hivatal." 

Gémesi György azt is elmondta: ha az önkormányzatok a jelenlegi bevételi struktúrával rendelkeznének a csökkenő feladatellátás mellett, akkor a többségük csökkenteni tudja adósságát. A MÖSZ elnöke azonban kiemelte: ő átvilágítaná azt a 180 milliárdos adósságállományt, ami a megyéknél felhalmozódott, hol volt indokolt és hol nem a hitelfelvétel, majd levonná a következtetéseket. „Ne lehessen azt megtenni, hogy csak úgy elhallgatjuk a dolgokat" - tette hozzá. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu