Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Félmilliós munkabér! Tárt karokkal várják a dánok a magyar munkaerőt

2007. 06. 22.

A lengyel és német munkaerő-források már elapadtak, így Dánia Magyarország és a közép-kelet európai régió szakembereit próbálja elcsábítani.


A dán „vadászterület" kiterjesztése tavaly kezdődött: egy év alatt a Dániában dolgozó magyar vendégmunkások száma megduplázódott, jelenleg több mint háromszázan dolgoznak az északi országban. A dán vállalatok növekvő érdeklődése a külföldi munkaerő iránt annak köszönhető, hogy a szomszédos országokban egyre nehezebb szakembereket találni. „Egyes szakmák esetében ma már szinte lehetetlen Németországban és Lengyelországban munkaerőt toborozni. Kevés a CNC operátor, és mérnökökből is hiány van" - nyilatkozta Martin Steen Kabongo, a Dán Ipartestület szakmai vezetője az ErhvervsBladet nevű dán napilapnak.

A dán munkaerőpiaci igények kielégítésére egyre több cég szakosodik Magyarországon. A budapesti székhelyű DBO - Skagerrak Consulting például hosszú távú, legális, bejelentett munkalehetőséget kínál többek között végzett szakácsok, pékek, cukrászok, szakmérnökök, számítástechnikai szakemberek, felületkezelők, CNC operátorok, szállodai takarítónők, szobafestő-mázolók, hentesek, mezőgazdasági gépszerelők és mezőgazdasági munkások számára. „A munkavállalási feltételek Dániában igen kedvezőek. A dán modell jóvoltából a skandináv országban a kollektív szerződések garantálják, hogy a külföldi és a hazai munkavállalók azonos fizetés- és munkafeltételek mellett dolgozhassanak. Ráadásul a kettős háztartásvezetés intézményének köszönhetően a külföldön állandó lakcímmel rendelkező munkavállalók dán kollégáiknál is több fizetést vihetnek haza, mivel napi 600 koronát, azaz mintegy húszezer forintot leírhatnak az adóalapjukból." - mondja Max Madsen, a cég vezetője. A képesítés nélküli segédmunkás-minimálbér külföldi munkavállalók esetében elérheti a nettó félmillió forintot is. „Az alapszintű angol vagy német nyelvtudás azonban elengedhetetlen a dániai munkavállaláshoz" - teszi hozzá Max Madsen.

Természetesen nem csak magyarokat várnak Dániába. Martin Steen Kabongo szerint a csehek szakmailag igen jól képzettek a természettudományi területeken, és sok cseh hajlandó akár hosszú távon is külföldön dolgozni. Így a régió szakembereinek egymással kell versengeniük a jól fizető dán állásokért. A Thy városban működő Sjørring Gépgyár például - miután többi helyi céggel együtt sikertelenül próbált dán munkanélkülieket toborozni a környező városokból - ma már egyre több szlovák munkást foglalkoztat.

A régióból érkező munkavállalók helyzetét könnyítheti, ha az EU elfogadja Dánia azon javaslatát, miszerint a kelet-európai munkavállalókkal kapcsolatos pozitív tapasztalatok alapján fel kellene oldani az EU 2004-es bővítése előtt bevezetett munkaerőpiaci korlátozásokat. Ezt a múlt hónap végén Claus Hjort Frederiksen dán munkaügyi miniszter javasolta az uniónak, mondván: az EU-bővítés kedvezően hatott, a kelet-európai munkaerő enyhítette a több iparágban tapasztalható munkaerőhiányt.
(VGO)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu