Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához
A TÖOSZ-elnökség állásfoglalása az önkormányzati vagyonról

A TÖOSZ elnöksége az új önkormányzati rendszerről tartott konferencián elhangzott javaslatok és észrevételek figyelembevételével ismételten áttekintette az önkormányzati vagyont érintő kérdéseket, s megállapította, hogy az új önkormányzati törvényjavaslat (T/4864. számú) országgyűlési tárgyalása időszakában több olyan törvényjavaslat is beterjesztésre került sürgősséggel, amelyek jelentős mértékben érintik és korlátozzák az önkormányzatok tevékenységét, tulajdonát és vagyonát.


Így például a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló T/5005. számú törvényjavaslat, amelynek 27. cikkének (1) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 2011. december 31-én hatályos 12. § (2) bekezdését helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy más helyi önkormányzat részére való ingyenes átadására 2013. december 31-ig alkalmazni kell. A beterjesztett törvényjavaslat - átmeneti rendelkezésként - két évig felül kívánja írni az Alaptörvényt, ezzel fenn áll az önkormányzati tulajdonnal való gazdálkodási és rendelkezési szabadság korlátozásának a lehetősége.

Ugyancsak az önkormányzati vagyon ingyenes átadásának lehetőségét szabályozza a nemzeti fejlesztési miniszter által beterjesztett, a nemzeti vagyonról szóló T/5161. számú törvényjavaslat 14. § (1) bekezdése, amely a feladatot átvevő részére történő tulajdonba adás esetén nyilvántartási értéken való átvezetést írja elő.

Az önkormányzati vagyon működtetésének korlátozását teszi lehetővé az egyéni képviselői indítványként benyújtott, a víziközmű-szolgáltatásról szóló T/5206. számú törvényjavaslat azzal, hogy a víziközmű-szolgáltatásnál 200 ezres felhasználói egyenértéket ír elő.

Az új önkormányzati törvényt kivéve, a többi törvényjavaslat tekintetében érdemi egyeztetésre nem került sor az önkormányzati szférával.

A gyors ütemű törvényalkotás következtében az önkormányzatok vezetői joggal aggódnak az erőteljes államosítási törekvések következtében az önkormányzatok tulajdonának biztonsága miatt.  

A TÖOSZ továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint amennyiben kötelező önkormányzati feladat átadásra kerül másik önkormányzatnak, vagy az állami szervnek abban az esetben a feladatellátáshoz szükséges vagyon átadásával egyidejűleg kerüljön megtérítésre az értéknövelő beruházás, az állami juttatáson kívüli önkormányzati hozzájárulás, a feladat ellátást terhelő hitel és kötvény visszafizetési kötelezettség.

Az ingyenes vagyonátadás igazságtalan mindazon helyi közösségekkel szemben, amelyek saját hozzájárulásukkal gazdagították a közvagyont és saját fejlesztéssel teremtettek olyan önkormányzati vagyont, amely a kiegyensúlyozott gazdálkodásukat segíti.

A TÖOSZ elnöksége egyetért Kósa Lajosnak 2009. október 10-én a Parlament előtti önkormányzati tüntetésen felolvasott 12 pontjával, köztük a 10. ponttal, mely szerint „Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához. Arra a Kormány nem teheti rá a kezét, el nem vonhatja."

A TÖOSZ elnöksége felhívja a kormányzat figyelmét, hogy az önkormányzatok tulajdonától való részleges megfosztása, illetve az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás korlátozása az önkormányzati rendszer és az önkormányzás biztonságát veszélyezteti.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu