Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A magyar önkormányzati rendszer felnőtt korú lett
Kósa Lajos közleménye az új ÖTV legfontosabb intézkedéseiről
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke december 13-án az alábbi közleményt adta ki abból az alkalomból, hogy a Parlament döntött az ÖTV módosító javaslatairól. Hangsúlyozza: az új törvény az önkormányzás jogának messzemenő figyelembevételével olyan működést szeretne elérni, amely a városok, a falvak lakóinak biztonságot, méltóságot és önbecsülést ad. Ezzel a magyar önkormányzati rendszer túljutott a rendszerváltás első korszakán, a nehéz serdülő éveken, és felnőtt korba lépett. 

Az új törvény (ÖTV) legfontosabb intézkedései:

I. Az ÖTV stabilan, megnyugtatóan rendezi az önkormányzati rendszer működésének törvényességi ellenőrzését és felügyeletét. Ez elengedhetetlen az állampolgárok jogbiztonságához, a helyi demokrácia működéséhez, és ahhoz, hogy a rosszul működő önkormányzatok esetén az emberek segítése és védelme érdekében az államhoz lehessen fordulni. (Az MSZP kormány szétverte az önkormányzati rendszer törvényességi ellenőrzését, tehetetlenségre kárhoztatta az államot, így az nem tudott a polgárok segítségére sietni, ha baj volt. Semmilyen érdek nem támaszthatja alá, hogy önkormányzati botrányok esetén - Gyöngyöspatától Esztergomig - az állam jogi lehetőségek híján tétlenségre kényszerüljön.)

II. Az ÖTV megakadályozza az önkormányzati rendszer további nyakló nélküli eladósodását. Nincs önkormányzati működés gazdálkodás és stabilitás nélkül. Ha nem tudunk megálljt parancsolni a hitelfelvételeknek, úgy elfogy az önkormányzatok vagyona, mint a rossz gazdánál a családi ezüst. (Emlékszünk még? 2002 ősze: Több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek - hirdette az MSZP. 8 év MSZP-s kormányzás után pedig az önkormányzati rendszer soha nem látott mértékű eladósodása következett be a kormány rossz költségvetési politikája miatt, és 2010-re oda jutottunk, hogy az MSZP-kormány költségvetésében az önkormányzatok finanszírozása nem érte el a 2003-as szintet.)

III. AZ ÖTV végre szabályozza, hogy az önkormányzati intézmények, iskolák, óvodák szociális otthonok és rendelők fenntartása csak az önkormányzatok teherbíró képességét figyelembe véve nehezedjen a városokra, falvakra. Az önkormányzati intézmények működésének biztonságához ez a legalapvetőbb feltétel. Hiába van egy településnek iskolája, óvodája; ha nem tudja azokat fenntartani, a gyerekek érdeke sérül. Az önkormányzati intézmények fenntartói és üzemeltetési feladatait minden önkormányzat erejéhez mérten tudja - az állammal kötött megállapodás után - visszavenni. (Az MSZP által megvalósított működés a következőképpen nézett ki: az MSZP kormány megállapodott a béremelésekről, az önkormányzatoknak nem adott pénzt hozzá, mondván: fizessék ki úgy, ahogy tudják. Ez a kormányzati cinizmus alapvetően sértette a polgárok érdekeit, ennek véget kellett vetni.)

Az új törvény az önkormányzás jogának messzemenő figyelembevételével olyan működést szeretne elérni, amely a városok, a falvak lakóinak biztonságot, méltóságot és önbecsülést ad. Azt szeretnénk, ha mindenki büszke lenne saját településére, azt érezné, hogy véleménye fontos, és érdemi befolyása van a helyi ügyekben.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu