Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mit tehetnek az önkormányzatok a korrupció ellen?
A korrupcióról és az átláthatóságról rendez konferenciát a Transparency International magyar és szlovák tagozata, Budapesten

A Transparency International magyar és szlovák tagozata közös, „Transzparens önkormányzatok hálózatának építése" elnevezésű uniós projektje keretében, december 14-én, Budapesten konferenciát szervez „A korrupció elleni fellépés lehetőségei és átláthatóság a változó önkormányzati rendszerben" címmel. A rendezvény annak az átfogó kutatási programnak a zárórendezvénye is, amelynek során a két tagozat egy, a helyi önkormányzatok korrupció elleni fellépésének elősegítését célzó, határon átnyúló együttműködéseket támogató európai uniós projektben vett részt.


A projekt első fázisában két önkormányzat került kiválasztásra szervezetük és feladataik ellátásának átláthatóbbá tétele érdekében: Tatabánya és Salgótarján. A TI munkatársai és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának közigazgatási jogi szakértői az önkormányzatok adottságaihoz igazított kérdőíves kutatás során vizsgálták meg az önkormányzatok működését. Novemberben egy-egy workshop keretében vitatták meg a tapasztalatokat és az ajánlásokat, illetve a TI tréninget szervezett az önkormányzat munkatársai számára, amelyen gyakorlati ismereteket adtunk át a kutatás eredményeire alapozva.


A záró konferencia célja elsősorban a kutatás eredményeinek bemutatása, de ezt az alkalmat egyúttal szeretnék felhasználni a szervezők arra is, hogy tájékoztassák a meghívott helyi önkormányzatok és kormányhivatalok munkatársait, illetve a közigazgatási szakembereket az önkormányzati átláthatóságához kapcsolódó kérdésekről, korrupciós kockázatokról, azok csökkentésének lehetőségeiről - különös tekintettel az átláthatósági követelmények változásaira az új önkormányzati törvény kapcsán.

A konferencia programja:

10:30 - Köszöntő (Dr. Burai Petra és Dr. Földes Ádám, Transparency International Magyarország)

Első rész: A korrupció elleni fellépés lehetőségei az új önkormányzati törvény tükrében

10:50 - A megújuló önkormányzati rendszer (Dr. Vass György, a Belügyminisztérium szakmai tanácsadója)

11:10 - Magyar önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó szabályok változásai, különös tekintettel az átláthatóságra (Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője)

11:35 - Átláthatóság, nyilvánosság és elszámoltathatóság az új önkormányzati törvény javaslatában (Dr. Hoffman István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa)

11:50 - Kérdések, válaszok

12:00 - Ebéd

Második rész: A helyi önkormányzatok átlátható működésének elősegítése a gyakorlatban

13:00 - Átláthatóság a szlovák helyi önkormányzatok működésében - Szlovákiai tapasztalatok (Gabriel Šípoš, a Transparency International Szlovákia igazgatója)

13:25  - Az átlátható(bb) önkormányzati működés (Tatabánya és Salgótarján M. J. Városok Polgármesteri Hivatalaiban végzett kutatások eredményei) - Magyar tapasztalatok ( Dr. Csefkó Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense)

13:50 - Helyi önkormányzatok tapasztalatai (Dr. Gaál Zoltán, Salgótarján jegyzője és Dr. Kucseba Judit, a Tatabányai Közigazgatási Iroda vezetője)

14:15 - E-learning program bemutatója

14:30 - Zárszó - kérdések, válaszok

A konferencia időpontja: 2011. december 14.

A konferencia helyszíne: Danubius Hotel Astoria (1053 Budapest, Kossuth L. u. 19-21.)

Regisztráció: diana.sebestyen@transparency.hu 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu