Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jobb ma megelőzni, mint holnap orvosolni a bajt
Önkormányzati szűrőprogram és életmód-tanácsadás általános iskolásoknak

Rengeteg szó esik mostanság az általános iskolások mindennapos testedzésének fontosságáról, az egészséges életmódra nevelésről. Ehhez kínál segítséget az önkormányzatok számára az az országosan egyedülálló egészségmegőrző szűrőprogram, amivel nemcsak az esetleges tartáshibák és a kialakulóban lévő keringési betegségek szűrhetők ki, de lehetővé teszi a gyermek alkatának leginkább megfelelő sportág, illetve életpálya kiválasztását is.


„Szűrőprogramunk elsődleges célja az egészségmegőrzés és a tanácsadás - kezdi Bárdos Barnabás, a kezdeményezést elindító Cardio Control Kft. ügyvezető igazgatója -, segítségnyújtás a sikerélményt nyújtó sportág megtalálásában, a pályaválasztásban és az életmód megváltoztatásában. A programot 1999 májusában kezdtük el Budapest XIII. kerületében, ahol az önkormányzat finanszírozásával minden évben több száz általános iskolás gyermek - szülők számára ingyenes - szűrését végeztük el, ami mintegy 24 ezer vizsgálatot jelent."

Jelenleg a 9-10 esztendős, 3. osztályos általános iskolás tanulók szűrését végezzük, ugyanis ebben az életkorban zajlanak döntő változások a növekedésben, a testalkat kialakulásában, és ilyenkor már kimutathatók, illetve megállíthatók az esetleges szív- és érrendszeri elváltozások, betegségek is - veszi át a szót Számadó Julianna egészségfejlesztő.

A program első eleme antropometriás és spirometriás méréseken, illetve a talpnyomás-vizsgálaton alapszik. Az antropometriás szűrés 24 féle testméreti adat rögzítését és számítógépes feldolgozását jelenti, amivel egészen pontosan meghatározható a gyermek felnőttkori magassága, testének összetétele, azaz a csontozat, a hús, a zsír, illetve a zsigerek aránya, s hogy alkatilag milyen kategóriába sorolható. „Ha ezekkel az adatokkal tisztában vagyunk - folytatja Számadó Julianna - azonnal meg tudjuk mondani, melyek azok a sportok, amelyekben a gyermek sikeres lehet a későbbiekben, s melyek azok, amelyekbe semmiképpen sem érdemes belekezdenie, még ha pillanatnyilag vonzónak is találja azokat."

A spirometriás mérés a légzésfunkciók felmérését jelenti, ami alapvető fontosságú a légúti betegségek pontos diagnosztikájában, azok súlyossági fokozatának megállapításában. A talpnyomás vizsgálatával az olyan, sokszor még egyáltalán nem szembetűnő tartáshibákra deríthető fény, mint a gerincferdülés, vagy a köznyelvben lúdtalpként emlegetett harántsüllyedés.  

A második elem a kiszűrt túlsúlyos, vagy más egészségügyi problémákkal küzdő gyermekekkel való érdemi foglalkozás, ami magában foglalja a gyerekek kardiológiai kivizsgálását, táplálkozási és mozgási tanácsadást.  

„Az évente megszűrt ötszáz gyermek közül körülbelül nyolcvanan kerülnek be ebbe a második körbe - ismerteti Bárdos Barnabás -, a nyolcvan tanuló nagyobbik felénél elegendő az életmód és táplálkozás megváltoztatása, míg a többiek gyógyszeres kezelésre is szorulhatnak. Bár ez a statisztika már így sem szívderítő, sokkal kedvezőtlenebb számokat kaphatnánk, ha húsz, harminc vagy negyven év múlva, már felnőttként vizgálnánk meg ugyanezeket az embereket."

A Cardio Control Kft. készen áll mindazon önkormányzatokkal megállapodást kötni a szűrőprogram elvégzéséről, amelyek fontosnak tartják a prevenció, a mindennapos sportolás és az egészségmegőrzés kérdését, és módjukban áll tenni településük lakóinak egészséges életmódra nevelése érdekében.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu