Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Döntöttek a tanyafejlesztési program pályázatairól
A 930 millió forintos keretösszegű Programból 201 pályázó nyert állami támogatást
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat. Az idén első alkalommal, kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű Tanyafejlesztési Programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást. A Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.


A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme, első induló programja. A pályázatokat a vidékfejlesztési tárca három hónap alatt, példaértékű gyorsasággal, és új, egyszerűsített eljárással bonyolította le. A programra 206 alföldi településről nyújthattak be pályázatokat többek között önkormányzatok, kistérségi társulások, tanyagondnoki szervezetek és gazdálkodók.

A Tanyafejlesztési Program pályázatait rendkívül nagy érdeklődés kísérte mind az önkormányzatok, mind a gazdák részéről. A megadott szeptember 30-i határidőig összesen 441 pályázat érkezett a formai és tartalmi értékelést végző VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetéhez. A 441 jelentkező közül 290 felelt meg a rendeletben szabályozott jogosultsági követelményeknek. A program sikerét bizonyítja, hogy a 290 pályázó összesen 2 milliárd 81 millió forintra nyújtott be támogatási igényt. Közülük 152-en tanyagazdaságok fejlesztésére adtak be kérelmet, emellett kiemelten népszerű volt a külterületi földutak felújításának és a tanyai termékek piacra jutásának támogatása is. 

A Vidékfejlesztési Minisztériumban november 30-án döntés előkészítő ülést tartott a Tanyafejlesztési Program Bíráló Bizottsága. A Bizottság javaslatai alapján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december 5-én 201 pályázat támogatását hagyta jóvá. A Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet 15 napon belül értesíti a pályázókat az eredményekről, és ezt követően a vidékfejlesztési miniszter köti meg a szerződéseket a támogatott szervezetekkel és gazdálkodókkal.

A Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott törekvése a program folytatása, a tanyai gazdálkodás hosszú távú fejlesztése, és ezt bizonyítja az is, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében az ideinél nagyobb összeg, 1,5 milliárd forint szerepel erre a célra. A tárca várja a jövő évi programra azon pályázók újbóli jelentkezését is, akiket az idén a szűkebb keret miatt nem lehetett támogatni. 

A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai: a rossz állapotú utak felújításához szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges gépek,eszközök beszerzése, épületek korszerűsítése.

A jelentkezők két célterületre, a tanyás térségek, települések valamint a tanyagazdaságok fejlesztésére nyújthattak be támogatási igényt. Az első célterületre főleg önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek, míg a másodikra tanyagazdaságok pályázhattak. Összesen 149 pályázat érkezett mintegy 1,9 milliárd forintra az első célterület zömében önkormányzati és kistérségi fejlesztéseire. Itt a túljelentkezés közel két és félszeres volt. A pályázók között ezen a területen a legnépszerűbb célok között szerepeltek: a rossz állapotú földutak javításához szükséges gépek, eszközök beszerzése, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, valamint a tanyai termékek piacra jutásának elősegítése.

A második célterületre 292 pályázatot nyújtottak be mezőgazdasági vállalkozók,kistermelők és őstermelők összesen közel 630 millió forint támogatási igényt megjelölve, tehát a túljelentkezés itt háromszorosnál is nagyobb volt. A legtöbben a gazdálkodási gépek, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, az épületek felújítására, építésére valamint állatállomány kialakítására és bővítésére nyújtottak be pályázatot - adja hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A nyertes pályázatok listája itt olvasható: http://www.kormany.hu/download/d/49/60000/1800_1.pdf

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu