Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megjelent a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat
A dokumentum bevezeti az átlátható hátterű cégek fogalmát

Csővezetékes szállítás, a törzshálózati vasútpályákon történő személyszállítás és árufuvarozás, vagy éppen a közterek alatti mélygarázsok építése és működtetése - néhány dolog, amelyek a nemzeti vagyonról szóló, a parlamentnek beterjesztett törvény tervezetének értelmében az állam vagy az önkormányzatok kizárólagos gazdasági tevékenységei közé tartozik majd.


Ezek a tevékenységek a jövőben koncessziókötelesek lesznek, csak koncesszió formájában, külön törvényben szabályozva engedheti át az állam időlegesen a jogot mindezekre. Ugyanide tartozik még a nemzetközi kereskedelmi repterek működtetése, a bányászati kitermelés vagy a menetrendszerinti tömegközlekedés is. Néhány kivételt is említ a törvény, nevesíti például, hogy a Szent Korona, a vasúti törzspálya és a Föld kincsei nem adhatók koncesszióba, és speciális szabályokat említ egyebek mellett a szerencsejáték szervezésére, a vízközművekre és a halászatra.

A Parlament honlapján olvasható sarkalatos jogszabálytervezetet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter terjesztette be, a dokumentum bevezeti az átlátható hátterű cégek fogalmát, és előírja, hogy lényegében az állam és az önkormányzatok a nemzeti vagyont illetően csak magánszemélyekkel vagy ilyen átlátható cégekkel szerződhetnek, még koncesszióra is.

Átlátható cégnek minősül, aminek a tulajdonosi szerkezete megismerhető, az adóilletékessége Európában, vagy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamában van (ezek jellemzően a fejlett világ országai), illetve olyan országban, amellyel a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye van hazánknak. Ha a vizsgált cégben egy másiknak 25 százalékot meghaladó részesedése van, akkor annak ugyanezeknek a feltételeknek meg kell felelnie.

A javaslat szerint a kizárólagos állami és önkormányzati tulajdonban lévő dolgok nem adhatók el és nem adhatók át használatba. Ezek például az utak, terek, parkok, vizek, barlangok, az állami tulajdonú kereskedelmi reptér, különböző nevesített épületek illetve a Szent Korona és az Országház.

Az egyéb vagyonelemek értékesíthetők, de csak versenyeztetéssel. Az ingyenes átadást is engedélyezné a jogszabály, de a fenntartónak vállalnia kell, hogy 15 évig megtartja és fenntartja, amit így szerzett. A törvény ez év utolsó napján lép hatályba, ha a Parlament megszavazza.

A javaslatban írtak nem érintik a hatálybalépés előtt - ahogy a jogszabály fogalmaz - jogszerűen és jóhiszeműen szerzett jogokat, de a különböző szerződések meghosszabbítása már új jogviszonynak minősül, így azokra érvényesek lesznek.

Forrás: Világgazdaság Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu