Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. április 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb fejezet kezdődik a költségvetési vitában
Döntöttek a főösszeg nagyságát érintő módosítókról, jövő héten következnek a részletek

A Magyar Országgyűlés november 29-én döntött Magyarország 2012. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott azon módosító indítványokról, amelyek a fejezeti főösszegek nagyságát, a hiány vagy a többlet mértékét érintik. Ezt követően a javaslat tárgyalása során már csak fejezeten belüli átcsoportosításokra nyílik lehetőség.


Az önkormányzatokat érintő javaslatok közül az Országgyűlés támogatta a Számvevőszéki és költségvetési bizottság azon javaslatát, amely a megyei önkormányzatok működésének támogatását 99,6 milliárd forintról 4,9 milliárd forintra csökkentette, melynek megyei önkormányzatok közötti felosztásáról szóló rendelet megalkotására a Kormány felhatalmazást kapott. Az elfogadott javaslat ezzel egyidejűleg a fővárosi, megyei kormányhivatalok részére az átvett intézmények által ellátandó feladatok biztosítására új alcímen támogatásként több mint 100 milliárd forintot biztosít, míg az intézményfenntartó szervek részére az átvett intézmények kapcsán működési bevételeként további 36 milliárd forintot irányoz elő.

Az Országgyűlés elfogadta a módosító azon rendelkezését is, hogy a helyi szervezési intézkedésekhez kapcsolódó többletkiadások támogatására elkülönített 6,8 milliárd forintos keretre (létszámcsökkentési döntésekből származó jogszabályi kötelezettségek teljesítését szolgálja) ne csupán a települési önkormányzatok, hanem a megyei önkormányzatok is beadhassák igényeiket. A keretösszeg megemelésére azonban ezzel egyidejűleg nem került sor.

Elfogadott javaslatok között szerepel az a módosító, amely a települési önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatásának előirányzatát növeli 1,2 milliárd forinttal, nevesítve és számszerűsítve az érintett intézményeket és azok támogatását.

A Számvevőszéki és költségvetési bizottság által benyújtott, elfogadott módosító javaslat rendelkezik arról, hogy az adócsomagban elfogadott változások hatásait átvezetve a helyi önkormányzatok számára biztosított pénzbeli, szociális juttatások támogatása alcím közel egymilliárd forinttal, míg az egyes szociális feladatok támogatása alcím közel hárommilliárd forinttal csökken.

Bizottsági módosító javaslat rendelkezik arról is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetéhez tartozó támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, utcai szociális munka és krízisközpont finanszírozását szolgáló keretösszeg megemelése érdekében több mint 200 millió forinttal csökken a helyi önkormányzatok részére szociális és gyermekjóléti feladatokra szánt összeg.

Az elfogadott módosítók között szerepel Riz Levente fideszes országgyűlési képviselő azon indítványa, amely a közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból származó bevétel települési önkormányzatot megillető arányát 30-ról 40százalékra növeli.

Az Országgyűlés a december 5-i nappal kezdődő ülésén nyitja meg újra a részletes vitát, melynek lezárásáig fejezeten belüli átcsoportosításokra lehet javaslatot benyújtani. Ezekről várhatóan egy héttel később dönt a Parlament, míg a zárószavazásra december 19-i héten kerülhet sor.

Az elfogadott módosítókat tartalmazó háttéranyag itt érhető el: http://www.parlament.hu/irom39/04365/04365-0635.pdf

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu