Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Zárókonferencia a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását segítő programról

2007. 06. 15.

Sikeres a halmozottan hátrányos helyzetűek foglalkoztatását segítő program - mondta Kiss Péter miniszter a hátrányos helyzetűeknek szóló központi képzési program eredményeit ismertető országos zárókonferencián Budapesten.


Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter nyitotta meg a hátrányos helyzetűeknek szóló központi képzési program eredményeit ismertető országos zárókonferenciát a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központ szervezésében. A programot a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint kilenc Regionális Képző Központ valósította meg.

Kiss Péter miniszter megnyitóbeszédében elmondta: a gazdaság kvalifikált, mobil, a változó körülményekhez gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni képes munkaerőt igényel, ezzel szemben a munkanélküliek körében nagy számban találhatók alacsonyan iskolázott, szakképzetlen vagy elavult szakmai ismeretekkel rendelkező munkavállalók. A munkaerő-kereslet és kínálat strukturális különbözőségei, a munkanélküliek alacsony iskolázottsága következtében a munkanélküli állomány cserélődése lassú, a tartósan munka nélkül lévők aránya magas. Az ellátási rendszerből való kilépés gyakori oka az alacsony végzettségűek esetében nem az elhelyezkedés, hanem a munkanélküli ellátásra való jogosultság kimerítése.

Hozzátette: különösen nehéz a magyarországi cigányság helyzete. A piacképes tudás hiánya mellett helyzetüket gyakran a diszkrimináció és egyéb társadalmi, szociális vagy egészségügyi hátrányok is jellemzik, ami sok esetben a területi egyenlőtlenségekből fakadó hátrányokkal párosul. Emiatt társadalmi beilleszkedésük, munkába állításuk személyre szabott, a hagyományostól eltérő oktatási formák alkalmazását, speciális programokat, személyi és módszertani feltételeket igényel.

Más okból, de szintén speciális felkészültséget, eszközöket és módszertant igényel a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékossággal élők képzése - folytatta Kiss Péter. Ma Magyarországon a munkaképes korú fogyatékossággal élők száma körülbelül 400 000 fő, s közülük mindössze 10-12% van jelen a munkaerő-piacon (az EU átlag 40-50%). Ennek okai közt jellemzően az alacsony iskolai végzettség, a szakképzettség hiánya és a munkaadói oldal alacsony fogadókészsége említhető.

Mindkét csoport számára a képzés és az álláskereséshez szükséges ismeretek, technikák elsajátítása jelenthet esélyt a munkaerő-piacon. Ezért a központi program a hátrányos helyzetű - elsősorban roma és fogyatékossággal élő - álláskereső, illetve inaktív személyek képzésbe vonását célozta, lehetővé téve számukra a hiányzó alapiskolai végzettség megszerzését, a munkaerő-piacon értékesíthető szakma elsajátítását, a munkaerő-piaci igényeken alapuló betanított képzésben való részvételt, valamint informatikai alapműveltség megszerzését. A programra a minisztérium 1 milliárd Ft-ot biztosított - tájékoztatott a miniszter.
(Szociális és Munkaügyi Minisztérium - www.info-media.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu