Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egymilliós kft. már szeptembertől, e-ügyintézés csak 2009-től lesz

2007. 06. 12.

Héftőn a parlament megszavazta, így szeptembertől hatályba lép az a jogszabály, amely egymillió forintra csökkenti a kft.-k tőkeminimumát. Elektronikusan csak 2009-től lesz kötelező ügyintézni, és egy ideig még biztos nem lehet bianco cégeket alapítani.


Hétfő este zajlott a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény zárószavazása. Ezek szerint jövőre egymillió forintért alapíthatunk kft.-t, ami ugyan kétszerese az eredeti tervnek, de még mindig sokkal kevesebb, mint a jelenlegi hárommillió forint.

Emellett a központi kérdés az egyszerűbb cégeljárás volt. Pillanatnyilag Magyarországon átlagosan 38 napba telik bejegyezni egy céget. (Többek között ennek is köszönhető, hogy a Világbank Doing Business in 2007 nevű, egy üzlet beindításának nehézségeiről készített felmérés szerint hazánk 155 ország között csak a 66. helyet fogalja el.)

Persze nem maga a cégeljárás ilyen lassú: az esetek negyven százalékában valamilyen dokumentumot hibásan nyújtottak be a cégek, emiatt hiánypótlásra szólítja fel őket a cégbíróság - ami több héttel kitolhatja a bejegyzést. 

Egyszerűsített cégeljárás

Ennek érdekében az úgynevezett egyszerűsített cégeljárás rendszerét jelentősen kibővíti a törvény - vagyis bárki számára lehetővé válik a kétnapos, két év múlva pedig már az egyórás cégbejegyzés is. Az egyszerűsített cégeljárás esetében a vállalkozás alapításához szükséges szerződésminták körét bővítette ki jelentős mértékben a jogszabály, vagyis sokkal szélesebb lesz a spektrum, ahol ezt az eljárást alkalmazni lehet.

Emellett a leendő cégtulajdonosnak összességében elég lesz egy jogi képviselőt megbíznia, az ügyvéd pedig mindent elintézhet, amit csak kell. Vagyis nem kell például feleslegesen közjegyzőhöz menni, ráadásul a jogi képviselőknek emellett is sokkal több feladatot kell ellátniuk. Több dokumentum ellenőrzése már nem a cégbíróság feladata és ebből fakadóan nem az ő kötelezettsége lesz.

Csak 2009-től lesz e-kényszer

Az eredeti javaslathoz képest egyébként nem történtek grandiózus módosítások, két kivételtől eltekintve: az egyik az ügyintézéssel, a másik egy még fejlődőben lévő üzleti lehetőséggel kapcsolatos.

Az eredeti tervek arról szóltak, hogy 2008. július 1-jétől kizárólagossá válik a elektronikus ügyintézés. A kormány és a bizottságok által is támogatott módosítás szerint azonban ez csak 2009. január 1-től lenne érvényes, mert a cégbíróságoknak is időt kell hagyni a megfelelő felkészülésre - derül ki a javaslat indoklásából.


Nem lehet bianco céget alapítani

A másik érdemi változás az, hogy nem lesz változás. A kormány eredetileg lehetővé tette volna úgynevezett "ready made", vagyis amolyan bianco vállalkozások alapítását. Ez egy bejegyzett cég, amely még nem rendelkezik számlaszámmal, statisztikai számjellel, így sem bevétele, nem költsége nem lehet.

Ezeket a cégeket ügyvédi irodák adhatták volna el tipikusan külföldi befektetőknek, hogy azoknak ne kelljen plusz időt elfecsérelniük a cégalapítással. Végül egy módosító javaslat kivette ezt a lehetőséget a törvényből, többek között azért, mert erre nincs igazán igény, pontosabban nem jár akkora előnyökkel, hogy ezt külön szabályozni kellene.
(F. Szabó Emese- mfor.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu