Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb haladékot adnának a társasági szerződések módosítára

2007. 06. 08.

A korábban alapított cégeknek - a hatályos szabályok szerint - ez év szeptember 1-ig kell megfelelniük a múlt év közepétől hatályos új társasági törvénynek, és amely társaság elmulasztja átvezettetni a cégjegyzéken a kötelező módosításokat, azt a cégbíróság törli a nyilvántartásból. Egy - a parlament előtt lévő - módosító javaslat szerint azonban ez a határidő 2008. július 1-re változna.


Az utóbbi időben sok gazdasági társaság vezetőinek figyelmét hívták fel a könyvelők arra, hogy szeptember 1-ig módosítaniuk kell a társasági szerződést, mert különben törlik őket a cégjegyzékből. Az ügyvédek egy része pedig azt állítja, hogy amely társaságnak szerepel a társasági szerződésében a korábbi gazdasági társasági törvényre (Gt.) való utalás, annak az új törvény számát kell beírni a régi helyére, illetve át kell vezetni a taggyűlés szót a tagok gyűlésére (mivel az új törvény ezt a kategóriát használja). Mindez jelenleg még igaz, de valószínűleg már nem sokáig marad az.

Az új cégtörvény - amely a cégek bejegyzési eljárásán túl a végelszámolás szabályait is tartalmazza - 2006. július 1-én lépett hatályba, de több előírását csak fokozatosan kell alkalmazni. Szeptembertől két olyan passzus lép hatályba, amelyre minden cégtulajdonosnak illik figyelnie. Az egyik a cégtörvény azon előírása, hogy eddig kell a cégjegyzéket hozzáigazítani az új törvény előírásaihoz.

A másik szabályt a - szintén múlt év nyarától hatályos - gazdasági társasági törvény tartalmazza. Ez a keményebb, mivel kimondja, hogy a cégeknek a társasági szerződésüket az új törvény rendelkezéseihez igazítva ez év szeptember 1-ig kell benyújtaniuk a cégbírósághoz. Ennek elmulasztása esetén a cégbíróság a társasággal szemben az úgynevezett megszűntnek nyilvánítás törvényességi felügyeleti intézkedést alkalmazza, ami magyarul azt jelenti, hogy törli a cégjegyzékből.

Könnyítéseket is tartalmaz a javaslat

Jelenleg a részletes vitája folyik a parlamentben annak a törvényjavaslatnak, amely a cégtörvényt és egyéb jogszabályokat is módosítja. Ez az új gazdasági társasági törvénynek való megfelelésre (a társasági szerződés módosítására) már idézett, idén szeptember 1-i határidőt kitolja jövő év március 1-re, sőt egy képviselői módosító javaslat kapcsán ez a határidő július 1-re változna.

A módosítás egyéb könnyítéseket is tartalmaz. Így amelyik cégnek csak azért kellene módosítania a társasági szerződését, mert abban utalás történik a korábbi társasági törvényre, annak nem kell tennie semmit, a korábbi Gt. alatt 2008. július 1. után egyszerűen az új törvényt kell érteni.


Szintén képviselői módosító javaslatra a közkereseti- és betéti társaságoknál a taggyűlést sem kellene átírni tagok gyűlésére. A napirenden lévő módosítás kimondja még, hogy amennyiben a társasági szerződés megfelel az új Gt. előírásainak, akkor a cégnek csak bejelentést kell tennie a cégbíróságnak. Ebben azt kell leírni, hogy az adott társaság mindenben megfelel az új Gt. előírásainak. Ez a bejelentés illeték- és költségtérítési díj mentes.

A módosítás ára

Amennyiben szükségessé válik a cégjegyzék módosítása, a változásbejegyzés cégközlönybeli közzétételének költségtérítése jogi személyiség nélküli társaság esetén hétezer, míg jogi személyiségűnél 15 ezer forint. Egy adat változásának bejegyzési illetéke (ez a cégbíróság "munkadíja") ötezer forint, míg ha több adat változik, akkor nyolcezer forint (függetlenül a változó adatok számától).

A Cégközlöny bárki által olvasható lesz ez év október 1-től az interneten, ráadásul - szemben a Magyar Közlönnyel - az oldalakat le is lehet tölteni. Mindössze a kereshetőségért - mint külön szolgáltatásért - kell fizetni. Jelenleg a közlöny CD-n jelenik meg.
(MTI/www.mfor.hu))

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu