Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sátoraljaújhely dacol a törvényekkel

A Kúria csütörtökön közzétett határozata másodszor semmisíti meg Sátoraljaújhely önkormányzatának ugyanazt a törvénysértő rendeletét.


A fideszes többségű sátoraljaújhelyi képviselő-testület tavaly újra megszavazott egy 2013-ban már megsemmisített helyi rendeletet. Annak idején nyíltan beismerve azért próbálták meg szigorítani a sátoraljaújhelyi bejelentkezés feltételeit, hogy a Miskolcról kiutált zömmel roma lakosok ne költözhessenek át. Ennek érdekében megszabták, hogy nem lehet bejelentkezni olyan lakásba, ahol a már ott lakókra 10 négyzetméternél kevesebb terület jut fejenként.

Hiába tiltakozott a jegyző és a szintén fideszes vezetésű megyei kormányhivatal, végül a Kúria mondta ki: az önkormányzatnak ilyen korlátozásra nincs törvényi felhatalmazása, tehát a rendelet érvénytelen. Alkotmányos alapelv ugyanis, hogy alsó-szintű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb szintűvel.

Ezután a helyi képviselők a jegyző és a kormányhivatal ismételt figyelmeztetése ellenére 2016-ban újra elfogadták ugyanazt, és megváltoztatták a rendelet korábbi címét. Már nem „a lakcímbejelentés helyi szabályairól” szólt, hanem „az egészséges életvitel elősegítéséről”.

A Kúria most kifejti: az önkormányzatnak „tisztában kellett lennie azzal, hogy a lakcímbejelentés-és nyilvántartás helyi szabályainak újraalkotása esetén törvényt sért”. Márpedig „amennyiben a közhatalommal rendelkező önkormányzati képviselő-testület a bírói döntésben foglaltakkal tudatosan szembehelyezkedik, ez a testület nem várhatja el legitim módon, hogy saját döntéseit a címzettek kövessék, hogy döntéseit végrehajtsák.” A legfelső bírói testület félreérthetetlenül figyelmezteti Sátoraljaújhelyt: az Alaptörvény-ellenesen működő önkormányzatot fel lehet oszlatni.

/Forrás: hvg.hu /

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu