Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megszigorították a köztéri hirdetések szabályozását
A Magyar Reklámszövetség szerint a plakátadó és a plakátelhelyezés szigorítása ellehetetleníti a közterületi reklámpiacot

Kivételes eljárásban szigorította az Országgyűlés 2016. december 13-án a plakátelhelyezés szabályait. A kormánypártok a települések képének védelmével indokolták a módosítást, az ellenzék szerint viszont csupán a hirdetési piac fölötti kormánypárti kontroll növeléséről van szó – tudósít az InfoRádió.


A jövőben nem helyezhető el reklám a fokozott védelem alatt álló helyszíneken (például a világörökségi, műemlékvédelmi és természetvédelmi területeken), a magánterületeken pedig legfeljebb egy reklámhordozó állhat. Egyebek mellett ezt tartalmazza a csupán hétfőn benyújtott módosítás, amelyet Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a vitában a települések történeti- és természeti értékmegőrzésének támogatásával indokolt.

„Elvi követelményként a településkép fokozott védelme érdekében rögzíti a törvény, hogy a közterületekről látható reklámhordozó és reklám a település értékeit és építészeti arculatát aránytalanul nem sértheti vagy akadályozhatja. A mérete és a mennyisége településképi szempontok szerint ésszerű kell, hogy legyen.”

A fideszes László Tamás a települések esztétikai minőségének védelme okán támogatta a módosítást:
„Ezt a minőséget komoly mértékben terheli a közösségi tereken és közterületeken megjelenő, sok helyen hivalkodó reklámok és reklámberendezések egyre növekvő száma. Sok esetben ez már olyan méreteket ölt, ami kimeríti a vizuális környezetszennyezés fogalmát is.”

A szocialista Varga László viszont úgy vélte, hogy a módosítás valódi oka a kormánypártokkal szembe került egyik nagyvállalkozó, Simicska Lajos kiszorítása a reklámpiacról: „A javaslat egyértelműen pártpolitikai célú, nem szól másról, hogy a reklámpiacot átalakítsa a 2018-as országgyűlési választások előtt. Azt is mondhatnám, ha Simicska nem rúg labdába, felkészül Andy Vajna.”

A jobbikos Hegedűs Lórántné is úgy látta, hogy a módosítás politikai célokat szolgál: „Egyértelműen egy politikai fegyverként használja ezt a kormányzat, ezért ezt mi abszolút elutasítjuk.”

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szerint a módosítás állami és önkormányzati kontroll alá vonja a közterületi hirdetési piacot: „Ott és úgy lehet majd hirdetést elhelyezni, ahol és ahogy az a mai kormányzati érdekköröknek kedvező.”

Az új szabályoknak nem megfelelő reklámhordozók 2020 végéig maradhatnak jelenlegi helyükön.

A témához kapcsolódik, hogy a minimálbér növelésével párhuzamos adócsökkentéseket tartalmazó, december 12-én elfogadott törvénycsomagban a képviselők megteremtették egy, a közterületi reklámokat szolgáltató vállalkozásokkal szembeni önkormányzati különadó lehetőségét. E különadó és a plakátelhelyezés szigorítása a Magyar Reklámszövetség szerint ellehetetleníti a közterületi reklámpiacot.

Forrás: InfoRádió

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu