Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hiányosságok újabb önkormányzati befektetéseknél
Az Állami Számvevőszék Vecsést, Dunakeszit, Újpestet, Győrt és Kazincbarcikát ellenőrizte

Újabb öt, befektetési tevékenységben is érintett önkormányzat ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és többségüknél hiányosságokat talált – közölte a számvevőszék az internetes oldalán. Az ÁSZ Vecsés, Kazincbarcika, Dunakeszi, Újpest és Győr ellenőrzését zárta le, a témában készült első hat jelentést december elsején sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra. 


Warvasovszky Tihamér, a számvevőszék alelnöke akkor hangsúlyozta, hogy a befektetésekkel kapcsolatos döntések szabályszerűtlen előkészítése és végrehajtása következtében a közvagyon biztonságos, körültekintő befektetése nem volt biztosított az érintett önkormányzatoknál.

A számvevőszék – mint az aszhirportal.hu oldalon olvasható – a 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, társadalmi jelentőségükre tekintettel terjesztette ki a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is.

A számvevőszék a korábban lezárult és a most befejezett ellenőrzések során is a 2014 januárjától 2015. április 30-áig terjedő időszakra vonatkozóan értékelte az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát.

Megállapították, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működése összességében csak Győr esetében volt szabályszerű. Kazincbarcikán az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a belső kontrollrendszerben, ami veszélyeztette a befektetési döntések szabályszerűségét. Vecsés, Dunakeszi és Újpest esetében az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatoknál a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének szabálytalanságai a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését, elszámoltathatóságát nem támogatták – olvasható.

Dunakesziben a befektetésekkel kapcsolatos hatáskörök ellentmondásos szabályozása miatt nem volt biztosított a döntéshozó elszámoltathatósága. Vecsésen a befektetések előkészítése és a döntéshozatal során nem gondoskodtak a kockázatok mérsékléséről, valamint a kontrolltevékenységek nem megfelelő szabályozása és működtetése akadályozta a hibák megelőzését, feltárását. Ugyanennél az önkormányzatnál az ellenjegyzési, a teljesítésigazolási, az érvényesítési jogkörök szabálytalan gyakorlása növelte a jogosulatlan kifizetések veszélyét – írták.

Az ÁSZ hasonló hiányosságot tárt fel Újpesten és Kazincbarcikán is, ahol a kötelezettségvállalási, az ellenjegyzési, a teljesítésigazolási és az érvényesítési jogkörök szabálytalan gyakorlása növelte a jogosulatlan kifizetések veszélyét. Utóbbi önkormányzatnál nem elemezték a befektetési tevékenységgel összefüggő kockázatokat sem, ezáltal nem volt biztosított a felelős vagyongazdálkodás.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu