Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megalakult a Digitális Jövő Települési Hálózat
A digitális jövő befogadásáért társadalmi felelősséget vállaló önkormányzatok és partnereik összefogása

Budaörs város és Alsómocsolád község kezdeményezésével 2016. december 7-én megalakult a Digitális Jövő Települési Hálózat azzal a céllal, hogy az élhetőbb település létrehozásának igénye ne csak a jövőkép szintjén jelenjen meg, hanem a településfejlesztési stratégia magas prioritású célja legyen; valamint a települések működési képessége fokozódjon és ezáltal a környezetterhelés mutatói jelentősen javuljanak, a polgárok lehetőségei kitáguljanak. 


Az alapító dokumentumot az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban ünnepélyes keretek között Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és Dicső László, Alsómocsolád polgármestere írták alá és csatlakozásra meghívják a települések és közösségeik digitális jövőjéért felelősséget vállaló önkormányzatokat, szolgáltatókat, vállalkozásokat és civil szervezeteket, amelyek hálózatban együttműködve gondolkodnak.

A szakmai eseményen az aláírók mellett részt vett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint számos technológiai partner és csatlakozás iránt érdeklődő települések képviselői, egyúttal lehetőség nyílt bemutatkozásra és interaktív párbeszédre, kapcsolatfelvételre a Digitális Jövő Települési Hálózat (DJTH) szervezőivel.

Gáspár Mátyás, a teleház-mozgalom magyarországi elindítója, a DJTH létrehozásának ötletadója moderálásával tartott rendezvényen Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke kiemelte, hogy a digitális jövő egy lehetőség, hogy minél hatékonyabban, gyorsabban lehessen ügyeket intézni. Az új technológiákat a mindennapi szintre kell emelni; a szakértelmet és technológiát a településekhez oda kell vinni, valamint az önkormányzatok, az állam, a gazdasági, piaci szereplők, szolgáltatók és a civil szféra összekapcsolódjon, jól tudjanak együttműködni. Budaörsön az internet lefedettség 100 százalékhoz közeledik és a lakosság is elvárja, hogy az önkormányzat az innovatív, digitalizációs megoldásokat alkalmazza.

Dicső László, a TÖOSZ Innovatív Önkormányzatok Klubjának elnöke egyaránt hangsúlyozta, hogy a digitalizáció elkerülhetetlen és a kistelepüléseknek egy lehetőség és ez a jövő útja. Nem kérdés, hogy hálózatban kell gondolkodni, együtt sokkal többre képesek a települések, mint külön utakat járva (utóbbi sok esetben hamvába hull); az együttműködés és a digitalizáció jelenti a jövőt. A vidék esélyegyenlőségének egyik eleme a digitalizációs esélyegyenlőség.

Dr. Gyergyák Ferenc, TÖOSZ főtitkár szerint okos hagyományos megoldások is kellenek; és különbség van lakható és élhető települések között. A cél, hogy mindkettő megvalósuljon; a digitális megoldások és azok fenntarthatósága hozzájárulnak, hogy az ember jól érzi magát a településén élhető környezetben, a közszolgáltatások polgár-közeli elérésével egyaránt.

A bemutatkozó szolgáltatók, vállalkozások mögött sok kutatás van; és arra a kérdésre keresik a választ: „miért van az, hogy a vidéken élők többsége a szolgáltatásokhoz nem úgy fér hozzá, mint egy városban?” Miért kell több idő nekik, ill. miért kisebbek a szolgáltatások számai is, mint pl. a fővárosban élők számára?”

Olyan fejlesztést szükséges végrehajtani, hogy a településeken közel jöjjön az ügyintézés, a szolgáltatások szélesebb kört érjenek el, ami a szolgáltatók bevonásával életképes megoldás lehet. A helyben élők igényeit kiszolgálni és a települések szempontjait figyelembe venni, ez közös cél. (sokféle utat keres a cég). A fejlesztési pénzeket pedig úgy kell felhasználni, hogy értéket teremtsünk vele, térségben gondolkodjunk.

Önkormányzati hozzászólásban megfogalmazódott többek között, hogy kihívást jelent a fenntarthatóság és a fiatalok megszólítása; és a közösség szervezés kiemelt kérdéskör a mindennapokban. Az Önkormányzatok Mátrai Szövetségének elnöke beszélt arról a jó példáról, hogy együttműködéssel (térségükben mintegy 120.000 populációt magában foglalva) a turisztikán túl a Europe for Citizens programon keresztül kifejlesztettek területfejlesztéssel, egymásra épüléssel projekteket (pl. osztrák, német, cseh településekkel együttműködve) és kiemelésre került, hogy a társadalmi felelősségvállalás az önkormányzatok részéről.

Forrás: moszlap.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu