Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több pénzügyi jogszabály változik

2007. 06. 05.

Az országgyűlés elfogadta a biztosítási, a hitelintézeti, a tőkepiaci törvény és a PSZÁF-ről szóló jogszabály módosítását. Az uniós irányleveknek való megfelelésen túl az ügyfelek jobb tájékoztatása, valamint a szektort terhelő felügyeleti díj egységesítése volt a jogalkotói szándék.


A pénzügyi szolgáltatási szektor szereplőinek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felé fennálló felügyeleti díjfizetési kötelezettsége egységes lesz, az egyes piaci szereplők terhei a tevékenységük kockázataival válnak arányossá, és összességében kevesebb díjat kell majd fizetniük.
Hitelintézetek, lakás-takarékpénztár

A hitelintézeti törvény alapvetően változtatja meg a hitelintézetek prudenciális (biztonságos működési) szabályozását és felügyeletét. Az új szabályozás hitelezési kockázat mérésére - az intézmény méretétől, tevékenységének összetettségétől, az általa vállalt kockázatok jellegétől függően - többféle számítási mód alkalmazására ad lehetőséget. A különböző módszerek közül az intézmények választhatnak, de a felügyeleti hatóság jóváhagyása mindig kell a választott módszer alkalmazásához.

A törvény három kérdésben módosítja a lakás-takarékpénztárakról szóló jogszabályt is. Lehetővé teszi, hogy a lakás-takarékpénztár tulajdoni részesedést szerezhessen másik hazai lakás-takarékpénztárban, vagy hasonló tevékenységet folytató külföldi hitelintézetben. A tulajdonszerzéssel érintett külföldi hitelintézetnek a magyar lakás-takarékpénztári szabályozásához hasonlóan zárt rendszerben kell működnie, vagyis csak a betéteseknek nyújthat hitelt. A felügyelet akkor engedélyezi a tulajdonszerzést, ha a részesedés nem haladja meg a pénztár szavatoló tőkéjének 20 százalékát, és külön nyilatkozatot csatol arról, hogy zárt rendszerben működik. A szabályozás kiterjeszti a lakás-előtakarékossági támogatás igénylésének lehetőségét minden magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós állampolgárra. A törvény emellett a jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás behajtásának egyszerűsítése érdekében módosította a visszafizetendő összeg kamatozására vonatkozó rendelkezést.

Tőkepiaci törvény

A hitelintézetekhez hasonlóan változnak a befektetési vállalkozások prudenciális követelményei is. A törvény több olyan pontosítást tartalmaz, ami a befektetőknek pontosabb tájékoztatást biztosít. Az ingatlanalapok szabályozási kiegészítéseinek például az a fő célja, hogy az alapok működésével összefüggő kockázatok csökkenthetők legyenek, a befektetők pontosabb képet kaphassanak a portfolióról és kockázatairól, így megalapozottabb döntéseket hozhassanak.

PSZÁF - fogyasztói panaszok

A pénzügyi szektorra vonatkozó, az uniós jogon alapuló fogyasztóvédelmi szabályok határon átnyúló megsértése miatti eljárásokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogosult eljárni.

A törvény ezentúl külön fejezetben tartalmazza fogyasztói panaszok kivizsgálására vonatkozó szabályokat. A fogyasztói bejelentést tizenöt napon belül meg kell vizsgálni, és ha az a felügyelet közvetlen intézkedését nem igényli, az érintett pénzügyi szervezetnek kell továbbítani kivizsgálásra. A pénzügyi szervezet a bejelentésre tett érdemi észrevételeit harminc napon belül köteles megküldeni a felügyeletnek. Amennyiben a rendelkezésre álló iratok alapján valószínűsíthető, hogy a pénzügyi szervezet gyakorlata nem felel meg a jogszabályok, felügyeleti határozat vagy saját szabályzat rendelkezéseinek, vagy határidőn belül nem küldi meg az észrevételeit, felügyeleti ellenőrzés indul ellene.

Biztosítók

A jogszabálymódosítás összhangba hozza az európai szabályozással a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok közötti együttműködést, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kapcsán pedig megkönnyíti a jármű üzemben tartójának a kedvezmények továbbvitelét. Emellett számos olyan új előírást tartalmaz a biztosítók és biztosítás-közvetítők számára, ami az ügyfelek jobb tájékoztatását, megalapozottabb döntéshozatalát, a kockázatok csökkentését célozzák.
(origo)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu