Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Negyedéves újság indul a székelyföldi magyaroknak
A Székely Nép minden második-harmadik székely családhoz eljut
Székely Nép címmel jelent meg újság a magyar többségű Székelyföldön, amelynek célja az autonómiatörekvések népszerűsítése. A 70 ezres példányszámú lap a tervek szerint negyedévente jelenne meg, és a Székely Nemzeti Tanács települési küldöttei juttatnák el a székely családokhoz. Bíró Zsolt, a lap főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) jelenteti meg a lapot, amelynek felelős kiadója Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Bíró Zsolt, aki egyben az SZNT alelnöke és a szervezet marosszéki elnöke, emlékeztetett: tavaly november 19-én, amikor a Székely Nemzeti Tanács a magyar Országházban rendezett ünnepi ülést, megjelentette abból az alkalomból a Székely Nép első, ünnepi számát, mégpedig ötezer példányban. Ezután fogant meg az ötlet, hogy a kiadványt a továbbiakban is rendszeresen kellene szerkeszteni és megjelentetni, mégpedig minél nagyobb példányszámban.

Így ez a mostani, második szám tizenkét oldalas lett, 70 ezer példányban jelenik meg, vagyis gyakorlatilag minden második-harmadik székely háztartásba eljut - mondta az MTI-nek a főszerkesztő, hozzátéve: a Székely Népet negyedéves lappá szeretnék változtatni, a következő szám januárban vagy februárban látna napvilágot.

Ennek a mostani számnak az ad különleges jelentőséget - mondta Bíró Zsolt -, hogy ismét terítékre került a „romániai regionális újrafelosztás", amelyet a román kormánypárt és Traian Basescu államfő szeretne keresztülvinni a törvényhozó testületben. „Fontosnak tartjuk, hogy Székelyföld ne essen áldozatául ennek a közigazgatási reformnak. A mostani lapszám ezért főleg a régióátszervezés témáját boncolgató írásokat, az ezzel kapcsolatos SZNT-dokumentumokat is tartalmazza" - közölte a lap főszerkesztője.

A most kiadott lapszámnak már az első oldalán olvasható a tiltakozás Románia tervezett közigazgatási felosztása ellen, sikerült Székelyföld térképét színesben kinyomtatni - tette hozzá. Található benne egy Kövér László-interjú is, és olvasható Izsák Balázs tanulmánya Európai autonómiák és Székelyföld önrendelkezése címmel.

Mint a főszerkesztő elmondta, az SZNT saját erőből, vagyis települési küldöttein keresztül oldja meg a terjesztést (e szervezet nincs bejegyezve, emiatt nincs a megszokott értelemben vett „tagsága", hanem „közképviseletként" a minden egyes településen megválasztott küldöttek jelentik személyi bázisát). Bíró Zsolt szerint az SZNT-nek minden egyes székelyföldi településen van küldötte: ahol háromezer alatti a lakosság létszáma, ott egy, ahol pedig ennél többen laknak, ott háromezer lakosonként egy-egy. Ők szervezik meg, hogy a lap eljusson a székely családokhoz.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu