Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

"A minőséget irtaná ki a közoktatási törvénytervezet"
Gödöllő és Telki polgármestere az önkormányzati és a közoktatási törvénytervezet hatásairól

A teljes közoktatási rendszer államosításával a minőség és a plusz szolgáltatások tűnnének el a rendszerből. Az oktatási színvonal alsó határának meghúzása helyes lépés, de a felső limit kijelölése veszélyeket rejt magában. Fontos a rossz helyzetbe került önkormányzatok megmentése, de ez nem járhat együtt a differenciálás hiányával - elemezte Gémesi György Gödöllő polgármestere és Deltai Károly Telki első embere a Rádió Orientben az önkormányzati és a közoktatási törvénytervezet jövőbeni hatásait.


Az önkormányzati törvénytervezetet október 20-ig lehetett véleményezni. Az önkormányzatok véleményüket eljuttatták a Belügyminisztérium illetékes államtitkárához. „A felmerült közel 100 kérdés célorientáltan mutatta be a települések állásfoglalását a kérdésben. Az egyik legnagyobb probléma, hogy nem látjuk a megtakarítási lehetőségeket. A törvénytervezetet semmilyen hatástanulmány nem előzte meg, nincsenek pontos adataink. Így az új rendszerben várhatóan az állampolgárok fogják megfizetni a pluszköltségeket" - emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

A jelenlegi törvénytervezetben a közoktatás alapfokú része nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe. A megyei intézmények állami kézbe kerülnek, mellyel megszűnik az önkormányzati középszint. „Ez nem követi teljes mértékben az európai trendeket, figyelmen kívül hagyja a kisebb egységek hatékonyabb feladat ellátási képességét. Emellett a járási hivatalok gyors ütemű létrehozása is sokakban kételyeket kelt" - hangsúlyozta Gémesi György, aki az önkormányzatok erősebb gazdasági ellenőrzésével egyetért, azonban a politikai kontroll helyett a szakmaiságot helyezné előtérbe.

Telki polgármestere is ismertette városának helyzetét. Deltai Károly kiemelte, a homogén lakosságú agglomerációs településen stratégiai és identitásbeli kérdés a közoktatás. „Jó kondícióban lévő település vagyunk, célunk kihasználni a helyi értelmiségi közeg és a Budapest közelsége adta lehetőségeket. Telkin többnyire középosztálybeli, művelt, családos emberek élnek, akiknek kulcsfontosságú az oktatás. Általános iskolánkban angol-magyar nyelvű, illetve emelt szintű matematikai képzés közül választhatnak a családok. Célunk idejekorán megteremteni az alapokat, hogy nálunk képződjenek ki a jövő diplomatái, mérnökei, informatikusai. Hosszú távon erre az intézményre építenénk egy középiskolát, illetve egy tudásközpontot. A törvénytervezet ezt a fundamentumot húzná ki a kezünkből. Ez az identitásunkat megingató probléma" - hangsúlyozta Telki polgármestere, aki helyesnek tartja a közoktatás alsó határának meghúzását, azonban a felső limit kikötését veszélyesnek gondolja. „Annak a lehetőségét, hogy többet adhassunk, meg kell hagyni. A felső limittel meglévő értékeket veszítene a település" - hangsúlyozta.

Gémesi György hozzátette: a teljes közoktatási rendszer államosításával plusz szolgáltatások és a minőség fog eltűnni. A településeket rosszabb színvonalra fogják visszavetni. Telkit mint húzópéldát kéne megtartani - hangsúlyozta.

Telki polgármestere kiemelte, a hatások katasztrofálisak lesznek. Az elvonások előrevetítik, hogyha egy önkormányzat vissza is kívánja szerezni iskoláját, pénzügyi helyzete miatt nem lesz erre képes. „Az egész országnak szüksége van a minőségi képzésre. Ennek hiányában torz elitképzés fog kialakulni, melynek 15-20 év múlva beláthatatlan következményei lesznek. Fontos, hogy a rossz helyzetbe került önkormányzatokat megmentsük, azonban ez nem járhat együtt a differenciálás hiányával. A települések eltérő problémákkal küzdenek, éppen ezért fontos lenne a kérdést árnyaltabban kezelni" - emelte ki.

A jelenlegi kormányzati akarat a korábbi járási rendszer visszaépítését végzi - mondta Gödöllő polgármestere - ami figyelmen kívül hagyja az önkormányzati rendszer fejlődését. „A probléma nem a feladat ellátási képességgel, hanem a megfelelő finanszírozás hiányával van. A szakmai feltételek megvannak, az önkormányzati rendszer eléggé felnőtt ahhoz, hogy megfeleljen feladatainak" - tette hozzá.

A megyei önkormányzatok feladatainak elvonása felveti a megyék megszűnésének lehetőségét. „Mindössze a területfejlesztési feladatokért nem érdemes fenntartani a megyei önkormányzati hivatalokat. Az önkormányzati középszint hiánya azonban hiba lenne, mivel ez teszi jóvá és hatékonnyá a rendszert" - beszélt a megyei önkormányzatok jövőbeni helyzetéről Gémesi György.

A törvénytervezet véleményezési határidejének kitolása a kérdéses terület alaposabb körbejárását tenné lehetővé. A javaslatok jelenleg még kiforratlanok, több idő esetén ki lehetne javítani a hibákat és az ellenőrizetlenségeket - emelte ki Telki polgármestere, majd Gémesi György hozzátette: november 3-4-én országos önkormányzati konferenciát tartanak a dolgok kibeszélése érdekében. „Még mindig van lehetőség párbeszédre, szakmai vitára és módosításra" - zárta szavait bizakodva Gödöllő polgármestere.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu