Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Harmadolnák a kistelepülések vezetőinek fizetését
Az ÖTV tervezete szerint jóval kevesebbet keresnének a polgármesterek és a jegyzők

Igencsak rosszul járnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól, ha a Parlament változatlan formában fogadja el az új önkormányzati törvény tervezetének az illetményekre vonatkozó pontjait. A kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg - olvasható a Népszabadság október 26-i számában.


Ma például az ezer fő alatti községekben a nem egészen 40 ezer forintos köztisztviselői illetményalap hét-kilencszeresét kaphatják, a javaslat szerint csak két és fél-háromszorosát -, be kellene érniük havi bruttó százezerrel. A kisvárosok esetében nagyjából feleződne a díjazás, míg a budapesti főpolgármester körülbelül százezret bukna a jelenlegi 670 ezres havi fizetéséhez képest.

A jegyzők kevesebbet veszítenének: annak az alapilletménye, aki kisebb településeken dolgozik, körülbelül 20 százalékkal lenne kevesebb - itt az illetményalapot 6,25 helyett öttel kellene szorozni -, míg Budapesten a főjegyző csak pár százalékot bukna. Miután a tényleges jövedelem az esetükben különféle pótlékokat is tartalmaz, ez sem jelentéktelen összeg, és a kieső pénz több tízezer forint lehet havonta.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a napokban tiltakozását fejezte ki emiatt. A szervezet szerint „érthetetlen és elfogadhatatlan a törvényjavaslatban szereplő új javadalmazási rendszer. A bértáblákban megfogalmazott üzenet lényege, hogy nincsen szükség képzett és a helyi közösségért odaadóan tevékenykedő polgármesterekre és jegyzőkre". Sarkosabban fogalmazott az egyik településvezető, aki kijelentette: „ennyi pénzért a falumban nem csinálnék hülyét magamból".

Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke viszont kérdésünkre azt hangoztatta: ők nem ezzel foglalkoznak, mert most nem a polgármesterek egzisztenciája, hanem az önkormányzatiság, mint érték megőrzése az igazi kérdés. A tervezet ugyanis jelentősen korlátozná a helyhatóságok mozgásterét, hiszen feladatokat vennének el.

Maga úgy látja, hogy intézményeik állami kézbe vétele esetén a közszolgáltatások jelenlegi színvonala nem őrizhető meg. Példaként hozta fel az ötezer általános iskolát, amely önkormányzati intézményként meggyőződése szerint biztosan jobban működik. A fizetésekről így Gémesi György mindössze annyit mondott: megalázó lenne, ha a javaslatban szereplő díjazást fogadná el a parlament.

A Jegyzők Országos Szövetsége október 26-i elnökségi ülésén alakítja ki állásfoglalását az önkormányzati törvény tervezete kapcsán - nyilatkozta lapunknak Nánási Éva, a szervezet elnöke, Gödöllő jegyzője. Egyelőre csak tájékozódnak, így mindössze becsülni tudja, hogy a 2100-2200 jegyző 15-20 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthatna. Elképzelhetőnek tartja, hogy ennek a kontraszelekció erősödése lehetne a következménye, hiszen a jól képzett szakemberek elkerülnék ezt a pályát. Ráadásul általános tapasztalat, hogy a jegyzői állások 30 százaléka folyamatosan betöltetlen, és a fizetések mérséklése ezért sem szerencsés.

Az előterjesztés értelmezési kérdéseket is felvet - állítja Nánási Éva. A ma hatályos szabályok szerint ugyanis a köztisztviselők fizetését csak fegyelmi büntetésként lehet csökkenteni, így elvileg az új bértábla hatálybalépése után sem vonhatnák meg senki járandóságát. Vagyis: az új szabályozás kizárólag az újonnan felvett emberekre vonatkozhatna. Ugyanakkor jelezte, hogy a jegyzők egy része személyi illetményt kap, tehát nem a bértábla szerinti, hanem az önkormányzat által megállapított javadalmazásban részesül. Egyelőre nem tudni azonban, hogy a köztisztviselői törvényt miként módosítják, és az továbbra is lehetővé teszi-e az illetmények „eltérítését".

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu