Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyre több az eladó önkormányzati ingatlan a piacon
Üdülőt, kempinget, kastélyt próbálnak értékesíteni az eladósodott települések

Az egyre növekvő finanszírozási gondok miatt szerte az országban egyre több önkormányzat bocsátja áruba üdülőjét, gyermektáborát, továbbképzési központját, amelyek jelentős része devizahitellel terhelt. Az árak is csökkennek, hiszen számos helyhatóság eladóként immár egymás konkurenciája - írja a Napi Gazdaság.


Az egyik Vas megyei kistérség Napi Gazdaságnak nyilatkozó, ám magát megnevezni nem kívánó szakembere szerint a közelmúltban több önkormányzat döntött a fizetőképesség megőrzése érdekében az üdülők eladásáról.

A talán legjobban eladósodott Pest megyei önkormányzat értékes balatoni ingatlanokat is meghirdetett, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat idén a több mint 12 hektáros területen lévő Vay-kastélyt és az 1,26 hektáros vásárosnaményi Tiszavirág kempinget dobta piacra. A Csongrád megyei önkormányzat a szegedi Tisza-parton lévő több mint hathektáros Napfény kempingjét bocsátotta áruba, míg a Somogy megyei önkormányzat - évek óta - Fonyód-ligeti gyermektáborának egy részétől szeretne megszabadulni.

A közelmúltban számos nagyváros - többek között az ugyancsak sokmilliárdos adósságot maga előtt görgető Pécs - is több üdülőingatlant hirdetett meg. Úgy tűnik, az utóbbi időszakban a kisebb városok is „csatlakoztak". Nagy Miklós, az agárdi Otthon Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa szerint, ha nagy számban újabb területek, nyaralók kerülnek az amúgy is nyomott piacra, az ismét árcsökkenést indukálhat.

Tény, hogy az év eddig eltelt részében jobbára csak az eladók „ostromolták" a közvetítőket, s legfeljebb a kis értékű, 5-6 milliós ingatlanoktól lehet megszabadulni. Az önkormányzatok tulajdonában lévők döntő többsége viszont nem ebbe az árkategóriába tartozik. Eddig jobbára 25 és 45 millió forint közötti áron főként nagy telken lévő, nagy alapterületű, ám meglehetősen rossz állapotú ingatlanok kerültek piacra, de kínálnak több százmilliós telket és üdülőkomplexumot is. Az ingatlanok döntő többsége szálloda, panzió vagy valamilyen vendéglátó-ipari egység kialakítására lenne alkalmas, ám ilyen beruházások megvalósítására - különösen nagyobb számban - ma kevés esély van. Ráadásul az ingatlanok jelentős része nem vagy csak nehezen megosztható, egy-egy üdülőnek olykor több önkormányzat is tulajdonosa.

Fekete Zsuzsa, a keszthelyi Parcella Bt. tulajdonos-cégvezetője elmondta, a piacot egyre inkább a szélsőségek jellemzik. Vagy a nagyon olcsó lepusztultat keresik, vagy a minden szempontból teljesen rendben lévőt. Ráadásul úgy tűnik, a mélypont még mindig nem érkezett el a környéken. Nem csoda, hogy a szakma számos szereplője úgy véli, ezeknek az ingatlanoknak az értékesítéséből kevés önkormányzat tudja majd rendezni adósságát vagy helyreállítani fizetőképességét.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu