Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kisebb településeken is lehessen önálló hivatal!
A Balatoni Szövetség is kezdeményezi az ÖTV tervezet felülvizsgálatát

A Balatoni Szövetség október 21-i alsóörsi elnökségi ülésén kezdeményezte, hogy a kormány az új önkormányzati törvényjavaslatban vizsgálja felül azt a rendelkezést, amely szerint önálló önkormányzati hivatalt csak azokon a településeken lehetne létrehozni, ahol több mint háromezren élnek. A balatoni települések önkormányzatait tömörítő szövetség elnöksége javasolja, hogy önálló önkormányzati hivatalt már akkor létre lehessen hozni, ha az 1500-t meghaladja a lakosok száma.


A nagyobb balatoni települések, mint Csopak, Alsóörs, Révfülöp vagy Balatonfenyves hivatalának önálló létét veszélyezteti, ha az új önkormányzati törvényt a jelenlegi formájában fogadják el - hangzott el a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén. Több polgármester is érvként hozta fel, hogy az üdülőövezet speciális helyzetben van, hiszen a lakosságszám többszörösét kitevő üdülőközösség ügyeit is a helyi hivatalok intézik.

Balassa Balázs (független), Szigliget polgármestere az önállóságukat vesztő helyi iskolák, hivatalok miatt a kistelepülések „halálra ítéléséről", több balatoni község nyaraló-településsé válásának veszélyéről beszélt.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), a Balatoni Szövetség elnöke, Keszthely polgármestere is bírálta az iskolákat érintő centralizációs törekvéseket, mondván, ha az állam odaadná azt a pénzt az önkormányzatoknak, amelyet az iskolákra kíván költeni, az intézmények jó működtetésében leginkább érdekelt helyiek jobban ellátnák a feladatot. 

Szalóki Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés turisztikai bizottságának alelnöke hangsúlyozta, a demokrácia alapja az önkormányzatiság, nem lehet arra hivatkozva leépíteni, hogy sokba kerül, főként nem - mondta -, ha akadnak települések, mint például Gyenesdiás, ahol a képviselők egy fillért sem kapnak a munkájukért.

Bóka István (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere elmondta: a jogszabályi változásoknak köszönhetően tavaly óta nem csak egy, hanem 10 milliárd forintig önkormányzati tulajdonba adható egy-egy állami vagyonelem, ami kedvez a sokéves balatoni törekvéseknek. Az üdülőövezetben több település szeretne megkapni egyebek között olyan part menti, közterületté alakítható területet, amelynek gondozása amúgy is rá hárul, a fejlesztését viszont nehézkessé teszi, akadályozza az állami tulajdonlás. 

Zala megye önkormányzata jelezte a szövetség vezetőinek, hogy nem tudja kifizetni sem az idei, sem a jövő évi, 400 ezer forintos tagsági díját. Lázár János titkár közölte, tárgyalni kell az érintett megyével, mert nem szabad hagyni, hogy a pénzügyi gondok a szövetség felbomlásához vezessenek.

A kormány Tállai Andrásnak, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárának pénteki közlése szerint a jövő heti ülésén tárgyalja meg az új önkormányzati törvényjavaslatot.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu