Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A BM-ben nem tudják, hogy kinek is higgyenek
Nem minden javaslatot tud elfogadni a minisztérium

Tállai András szerint véleményezték az érdekszövetségek javaslatait, de azt már nem közölte az önkormányzati államtitkár a Duna Televízió október 21-i Közbeszéd című műsorában, hogy azok közül melyeket fogadták el. Mint az államtitkár elmondta: más a megyei jogú, más a kistelepülési, és más a kisvárosi önkormányzatok igénye, s a nyolc érdekszövetség javaslatai közül sem igazán tudják, melyiknek higgyenek.


Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke október 20-án a Közbeszédben kijelentette: komoly alulfinanszírozási folyamat végén vannak a helyhatóságok: a kormány a 300 milliárdos támogatáson felül plusz 50 milliárd forintot vesz el az önkormányzatokról - vagyis annál többet vesz ki a kasszából, mint amennyibe eddig került a finanszírozás.

Tállai András önkormányzati államtitkár október 21-én szintén a Közbeszédben elmondta: nem ért egyet Gémesi Györggyel, hiszen véleményezték a koncepciót: a Magyar Önkormányzatok Szövetségének több tízoldalnyi anyaga van bent a minisztériumban. Sajnos, tette hozzá az államtitkár, nem mindegyik javaslatot tudják elfogadni. Tállai András arra nem válaszolt, melyek azok a javaslatok, amelyeket elfogadtak, de azt nehezményezte, hogy a Gémesi György nevével fémjelzett mellett még hét érdekszövetség van, így nem igazán tudják, melyiknek higgyenek, kinek a javaslatát fontolják meg.

Az államtitkár véleménye szerint más a megyei jogú, más a kistelepülési, és más a kisvárosi önkormányzatok igénye, de egyben mindenhol egyetértenek: változást, nyugodt önkormányzati rendszert várnak.

Arra a felvetésre, miszerint 300 településnél van a hitelállomány 98 százaléka, ami nem a finanszírozásból, hanem az uniós pályázatok önrészéből teremtődött, az államtitkár felvetette: ilyen is, olyan is adódott, volt, ahol az önkormányzat „túlvállalta magát". Az igaz - tette hozzá -, hogy 300 önkormányzatról beszélünk, de a mögötte lévő lakosságszám 70 százaléka a magyar lakosságnak. „Nem lehet olyan törvényt hozni, ami csak a 300-ra vonatkozik, a másik 2900- ra nem" - jelentette ki Tállai András.

Az önkormányzati államtitkár tagadta, hogy az államnak az önkormányzatok bevételére fájna a foga: „Szabadságot kell adni az önkormányzatoknak, de a kormány nem bátorít adókivetésre" - emelte ki Tállai András. Hozzátette azt is, hogy teljes képtelenség arról beszélni, hogy 350 milliárdot elvonnának az önkormányzatoktól: „Még a jövő évi számok is azt mutatják, hogy csak néhány tized százalékkal lesznek magasabbak a keretszámok, az önkormányzati törvény pedig csak 2013-ban lép majd életbe.

Más kérdés ugyan, hogy ha az államra nagyobb feladatok hárulnak, így azt a forrást, amelyet eddig az önkormányzatoknak adott, megtartja" - fogalmazott az államtitkár a Közbeszédben.

Forrás: Hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu