Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az új ÖTV-nél hatékonyabb lenne a régi korrekciója
A MÖSZ elnöke úgy véli, a jelenlegi tervezetből semmit sem fog engedni a kormány

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint a kormány nem tekinti partnernek az önkormányzatokat. Mint Gémesi György a Duna Televízió október 20-i Közbeszéd című műsorában kifejtette, az önkormányzatok legfőbb problémája a felhalmozott adósság. Az új törvény lehetőséget ad a spórolásra, azonban ki is üríti az önkormányzati rendszert, például elkerül az alapfokú oktatás az önkormányzatok hatásköréből.


„A település megtartó erejét képviselő iskola ügyintézése innentől kezdve íróasztal mögé kerül, és nem lesz élő kontaktus a pedagógusok, a szülők és az önkormányzat között, ami  nélkül nem elég hatékony a rendszer - vélekedett a MÖSZ elnöke.

„Azok az önkormányzatok, amelyeknél hátrányos feltételek vannak - például pénzhiány miatt fűtési gondok adódtak - legfőképpen azért jutottak ilyen helyzetbe, mert nincs saját bevételük és az állam kivonta magát a finanszírozásból" - emelte ki az elnök, majd hozzátette: ez mindössze a települések 20 százalékánál áll fenn valamilyen formában, de ezek az önkormányzatok is el tudják látni a feladataikat.

Gémesi György szerint komoly alulfinanszírozási folyamat végén vannak a helyhatóságok: a kormány a 300 milliárdos támogatáson felül plusz 50 milliárd forintot vesz el az önkormányzatokról - vagyis annál többet vesz ki a kasszából, mint amennyibe eddig került a finanszírozás. Mint mondta, a hitelfelvételek nagy része az uniós pályázatokhoz szükséges önrészek biztosítékaként kellett, fejlesztésekre és költségmegtakarításra. Jelenlegi adatok szerint 300 településnél van a hitelállomány 98 százaléka, amit tudnak is fizetni a települések.

Az új törvény kapcsán a legfőbb problémaként arról beszélt, hogy a kormány nem tekinti az önkormányzatokat partnernek - számtalan ötlettel fordult a MÖSZ a kormányhoz, amely az átcsoportosításban nyújthatott volna segítséget, de a konzultáció keretében csak tájékoztatást kaptak. Bővebb felvilágosítást október 21-én kap a szövetség a jövő héten kormány elé kerülő törvényről, amelyről már novemberben döntés születhet. Ennek kapcsán Gémesi György azt mondta: nem kell új törvény, a régi korrekciója hatékonyabb lenne. Úgy véli azonban, hogy a jelenlegi tervezetből semmit sem fog engedni a kormány.

Forrás: Hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu