Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Önkormányzati változások, polgármesteri szemmel
Gémesi György és Szita Károly meglátásai az ÖTV tervezetéről

Gémesi György gödöllői és Szita Károly kaposvári polgármester október 18-án nyilatkozott a Kossuth Rádiónak az önkormányzati törvény tervezetéről, ami olyan heves reakciókat váltott ki az érintettekből, hogy két önkormányzati szövetség is petícióval fordul a kormányhoz a javaslat visszavonása érdekében. Mindeközben elkészült az a törvényjavaslat is, amely lehetővé teszi a megyei fenntartású intézmények állami kézbe adását.


Az állam 475 oktatási, 132 szociális, 74 közművelődési és még további intézményeket von saját hatáskörébe. Pontosabban január 1-jétől kormánymegbízottak működtetnék tovább az eddig megyei kézben lévő intézményeket. Erre úgynevezett intézményfenntartó központot is létrehoz a kormány.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) néhány nappal ezelőtt terjesztette be a megyei intézmények átvételéről szóló javaslatait. Az átalakítás több tízezer közalkalmazottat érint. A minisztérium szerint a jogviszonyukra mindez nem lesz kihatással, az intézmények igazgatóira viszont igen. A vezetőket tekintve a javaslat úgy fogalmaz, hogy az átvett nem egészségügyi intézmények igazgatójának a gazdasági, illetve a kuratórium vezetőjének a megbízatása vagy foglalkoztatási jogköre legkésőbb jövő március végén megszűnik.

A Navracsics Tibor által benyújtott törvényjavaslat azt is kimondja: a megyei önkormányzat vagyona, valamint az intézmények elidegenítésére 2012. január 1-ig nem kerülhet sor.

A KIM szerint az átszervezésre azért van szükség, mert a megyei önkormányzatok csaknem 180 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel. Az intézmények állami kézbe vételétől elsősorban az önkormányzati adósságállomány felszámolását remélik.

Senki nem vizsgálta, hogy ha az állam nem veszi át az intézményeket, hanem a megyék működtetik tovább, és a megfelelő forrásokat is biztosítják hozzá, akkor hatékonyabban működik-e vagy nem - mondta a Kossuth Rádiónak a gödöllői polgármester. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György szerint politikai döntés született, amelyet el lehet fogadni, de szerinte ezzel nagyban csökken az önkormányzati középszint ereje.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke úgy látja, helytelen lett volna a megyéknél hagyni az intézményeket. A kaposvári polgármester kijelentette: régóta arról beszélünk, hogy a megyének gyakorlatilag nincs feladata, csak egy nagy intézményfenntartó, és ennek a feladatának sem tud eleget tenni, mivel nincs saját bevétele. Az új önkormányzati törvény erre megfelelő megoldást nyújt, a megyék megtalálják a szerepüket a középszinten: területfejlesztési funkciót fognak ellátni - tette hozzá.

Gémesi György ugyanakkor nem lát ilyen nagy erősítést a területfejlesztési feladatokban, és kifogásolja, hogy nem határozták meg, milyen hatáskörrel és milyen forrásokkal kell ellátniuk a megyének ezt a szerepet. A gödöllői polgármester attól tart, hogy ezekhez a területfejlesztési feladatokhoz szükséges forrást a települési önkormányzatoktól fogják majd elvenni.

A megyei önkormányzatok intézményeit a kiadásokkal, a hitelek és a kötelezettségek átvállalásával veszi majd át az állam - jelentette ki Szita Károly. A kaposvári polgármester emlékeztetett: a települési önkormányzatok iskoláinak átvételével kapcsolatban az önkormányzati törvény tervezetében az szerepel, hogy az épület fenntartása, működtetése és tulajdona az önkormányzatoknál marad.

Gémesi György számára viszont nem derült ki a törvénytervezetből, hogy a tulajdon helyben maradna, és azt sem látja, hogy milyen bevételből működtethetik majd az intézményt. A két polgármester egyetértett abban, hogy a normatív finanszírozást feladatfinanszírozással kell felváltani, és fontosnak tartják, hogy más feladatokat határozzanak meg egy kistelepülés, mint egy város számára.

Forrás: hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu