Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közel ezer határozatot helyeztek hatályon kívül
Deregulációs felülvizsgálat: úton az egyszerűbb állam felé

Nyolcszázhatvanöt országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről döntött október 3-án az Országgyűlés, miután a kormány júliusban elfogadta a Magyary Programhoz kapcsolódó, deregulációs felülvizsgálatról szóló javaslatot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium deregulációs programjának célja, hogy az értelmetlen, elavult, alkalmazhatatlan jogszabályok kikerüljenek a rendszerből, s a jogalkotás átláthatóbbá váljon.


A közigazgatás megújítását célzó Magyary Program részeként megkezdődött a 2011. január 1-jét megelőző időszakban kihirdetett jogszabályok deregulációs célú felülvizsgálata. A program keretében különös hangsúlyt kap azoknak a szabályoknak a jogrendből való kiemelése, melyek a Kormány programjával nem összeegyeztethető feladatokat állapítanak meg.

A 2011. január 1-jétől hatályos új jogalkotási törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény az előkészítéshez kapcsolódó előzetes hatásvizsgálat mellett kötelezővé teszi a jogszabályok hatásainak utólagos elemzését, emellett pedig az elavult jogszabályok folyamatos kiszűrését is feladatul szabja.

Voltak olyan mára teljesen feleslegessé vált határozatok, mint például az, amely felhatalmazás adott a Varsói Szerződés hatálya meghosszabbításáról szóló okmány aláírására, vagy például az az 1957-ben hozott országgyűlési határozat, amelyet a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának a világ dolgozóihoz, politikusaihoz és közéleti személyiségeihez, a tudomány és kultúra képviselőihez, valamennyi ország parlamentjéhez intézett felhívásával kapcsolatban hoztak.

A hatályon kívül helyezés, illetve visszavonás azokat a 2010. május 14-e, vagyis a jelenlegi Országgyűlés megalakulása előtt hozott határozatokat érinti, amelyek az előzetes elemzés alapján már betöltötték a rendeltetésüket, így időközben feleslegessé, sokszor meghaladottá váltak.

A deregulációs program nem áll meg az országgyűlési határozatok hatályon kívül helyezésénél, ez annak csak első üteme. Második lépésként a kormány- és minisztertanácsi határozatok kerülnek sorra, melynek keretében a felülvizsgálatra váró határozatok száma mintegy háromezer.

A határozatok deregulációs szempontú felülvizsgálatát követően lehet elvégezni a jogszabályok, azaz a törvények és törvényerejű rendeletek, kormány- és minisztertanácsi rendeletek felülvizsgálatát is. Erre részben az alaptörvénnyel kapcsolatos jogalkotási munkák keretében, részben azt követően fog a Kormány sort keríteni - adja hírül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu