Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A felére csökkentenék a közalkalmazottak számát
Már a mostani ciklusban átterelnének a versenyszférába 100-150 ezer embert – A munkaadók támogatják a kormány tervét

Hosszútávon 600 ezer fővel csökkentené a közalkalmazottak számát a kormány, a terv már ebben a kormányzási ciklusban 100-150 ezer ember átterelését jelentené a versenyszférába. Az érintettek attól tartanak, hogy az ígéretek ellenére tömegek kerülnek utcára – olvasható az atv.hu hírportálon.


„Magyarország 10 millió lakosából 4 millióan aktív munkavállalók, közülük pedig 1 millióan dolgoznak az állami szférában. Vagyis 3 millió embert tartja el a másik 7 milliót” – mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes 2016. január 5-én az ATV Start című műsorában. A kormány ezen szeretne változtatni, méghozzá úgy, hogy redukálják a költségvetés által fenntartott munkahelyek számát.

„A skandináv modellt követve az lenne az optimális, ha 10 százalékra csökkenne az állami alkalmazásban levők száma” – fejtette ki Csepreghy Nándor. Vagyis ha ezt lemodellezzük Magyarországra, akkor a 4 millió lakosra 400 ezer közalkalmazottnak kell jutnia a mostani 1 millió helyett.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Ország Szövetségének (VOSZ) elnöke az atv.hu kérdésére elmondta, hogy teljes mértékben támogatják a kormány tervét, mivel „a VOSZ már 12 éve hangoztatja, hogy a közszolgálati szférát a jelenlegi formájában nem tudja eltartani a piac.”

Úgy látják, hogy ennek két oka van: egyrészt egy „agyonszabályozott rendszer”, amely megfojtja a vállalkozásokat, másrészt pedig nagyon sokba kerül fenntartani a közszolgálati szférát, ami többek között magas adókat generál. Éppen ezért kifejezetten örül annak, hogy Lázár János után ismét egy „fiatal, dinamikus politikus” mondta ki, hogy szükség van erre a lépésre.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára viszont vitatja a Csepreghy Nándor által emlegetett számokat. „A KSH hivatalos adatai szerint Magyarországon a foglalkoztatottak létszáma 2015 szeptemberében 4,2 millió fő volt, a költségvetésből finanszírozott létszám 870 ezer fő, ebben van 150 ezer közmunkás is. Vagyis 720 ezer főről beszélünk, és semmiképpen sem jön ki az 1 millió állami alkalmazott” – fejtette ki az ATV Start című műsorában.

Hozzátette, hogy az összfoglalkoztatási létszámhoz viszonyítva a közalkalmazottak száma hazánkban 18 százalék, ami az uniós átlag alsó harmadában van.  

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: atv.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu