Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elkészült az ÁSZ 2016. első félévi ellenőrzési terve
A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében a legnagyobb kockázatú területekre koncentrálnak majd a számvevők

Átadta az Országgyűlésnek 2016. első félévi ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék. A dokumentumban szerepel egyebek mellett a fővárosi közösségi közlekedés, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, köztestületek, és a gyermekek születését, oktatását, nevelését, egészségügyi ellátását és védelmét támogató intézményrendszer ellenőrzése. 


A következő félévben emellett az ÁSZ kiemelten fókuszál majd az adatvédelemhez és informatikai rendszerekhez, valamint a fenntartható fejlődés területéhez kapcsolódó ellenőrzésekre is. A korrupció elleni védettséget biztosító integritási szemlélet érvényesítésének értékelése az ÁSZ minden ellenőrzésében megjelenik, ahol ezt jogszabály lehetővé teszi.

Az ÁSZ ellenőrzési tevékenységét a 2015-ben megújított ellenőrzési módszertanok alapján végzi, megfelelőségi és friss teljesítmény-ellenőrzési módszereket alkalmaz. Az ellenőrzési terv tartalmazza a 2015-ről áthúzódó és a 2016. első félévében újonnan induló ellenőrzéseket is.

Az ÁSZ 2016. első félévében folytatja az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége, valamint a központi alrendszer egyes intézményei pénzügyi és vagyongazdálkodása ellenőrzését.

Az újonnan induló ellenőrzések között a következő félévben az adózással kapcsolatos folyamatok működését meghatározó informatikai rendszerek ellenőrzését tervezi az ÁSZ. Az adóbevételek 2014-ben megkezdett ellenőrzését pedig jövőre az e-kereskedelemmel összefüggő ÁFA és a kutatás-fejlesztési adókedvezmények ellenőrzésével folytatja. A köztestületek, valamint a humánszolgáltatást nyújtó államháztartáson kívüli szociális és köznevelési intézmények, szolgáltatók témacsoportos ellenőrzése olyan területeket fed le, amelyeken az ÁSZ korábban még nem végzett ellenőrzést.

Az elmúlt években az ÁSZ több ellenőrzése közvetlenül, vagy közvetve kapcsolódott a fenntartható fejlődés témaköréhez. A 2015-ben indított szén-dioxid kvótákkal való gazdálkodás ellenőrzésén túl 2016-ban a parlagfű elleni védekezésre fordított pénzeszközök felhasználását is ellenőrzi, de ebbe a körbe illeszkedik a kéményseprő-ipari közszolgáltatások, vagy a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal ellenőrzése is.

Az ÁSZ nemzetközi szerepvállalása a tudásmegosztás egyik színtere. Ilyen együttműködés keretében valósul meg az adatvédelem hazai keretrendszere és egyes kiemelt adatnyilvántartások nemzetközi ellenőrzése, a turizmusfejlesztési intézkedések ellenőrzése a horvát és a macedón számvevőszékkel, valamint a diplomás pályakövetés jó gyakorlatainak feltárását célzó, a bolgár és a román számvevőszékekkel végzett koordinált ellenőrzés.

Az ÁSZ a helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében ellenőrzéseit azokra a területekre koncentrálja, ahol a beazonosított kockázatok alapján arra a leginkább szükség van. Ellenőrzései során továbbra is fókuszál a belső kontrollrendszerre, amelynek megfelelő működése a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás előfeltétele.

A korábbi évekhez hasonlóan a következő fél év során is kiemelt feladatot jelent a 2015-ös költségvetés végrehajtásának ellenőrzése és a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat véleményezése, ezen túlmenően folytatja az ÁSZ a költségvetési szervek ellenőrzéseit is, különös tekintettel az egészségügyi és szociális feladatokat ellátó intézményekre.

Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján 2016. első félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának, valamint az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését. Emellett hangsúlyt fektet az utóellenőrzésekre, mint a következményekkel járó ellenőrzések erősítésének eszközére is.

A 2016. első félévi ellenőrzési terv elérhető az ÁSZ honlapján. 

Forrás: Állami Számvevőszék 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu