Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szlovákiai magyar önkormányzati szaklap jelent meg
Az Önkormányzati Szemle hat évtizede tátongó űrt tölt be a sajtópiacon

Önkormányzati Szemle címmel, a Pro Civis Polgári Társulás gondozásában, szeptember utolsó napján piacra került a II. világháborút követő több mint hat évtizednyi időszak első önállóan szerkesztett magyar nyelvű közigazgatási-önkormányzati szaklapja. A lap első száma háromezer példányban jelent meg, s a szerkesztőség megküldte valamennyi olyan település önkormányzatához, ahol a magyarok aránya eléri, vagy meghaladja a lakosság 20 százalékát.


A negyedévente megjelenő szaklap - amelyről Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szakmai alelnöke október 3-án nyilatkozott az MTI tudósítójának - űrt tölt be a szlovákiai magyar sajtópiacon. A kiadó a törvények magyar nyelvű megjelentetésével, azok magyarázatával, különböző hivatalos dokumentumok és ügyiratok közlésével szeretné elősegíteni a közigazgatási magyar nyelv használatát és fejlődését a magyarok lakta településeken, ugyanakkor igyekszik konkrét szakmai tanácsokkal is ellátni a polgármestereket és önkormányzati képviselőket. A lap mindemellett az önkormányzati munkának, a településeink sikereinek és gondjainak bemutatására is törekszik.

Az Önkormányzati Szemle első számában Bauer Edit európai parlamenti képviselő és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ír a lap szerepéről. Az önkormányzatiság fejlesztésének fontosságáról Jozef Dvonc, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének elnöke nyilatkozik. A magyarok által is lakott megyék feladatairól, gondjairól és az elmúlt néhány évben elért sikereiről a megyei önkormányzatok vezető tisztségviselői, illetve képviselői tájékoztatnak. Az újság bemutatja azokat a regionális társulásokat is, amelyek a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének szerves részeként működnek.

A lap első számában olvasható magyarul olvasható a helyi önkormányzatokról szóló törvény, amelyet törvénymagyarázat egészít ki. Egy szakember az anyanyelvhasználat lehetőségeiről tájékoztat, amit szótár egészít ki: a városi és községi hivatalok felépítését és a tisztségviselők megnevezését közli szlovák és magyar nyelven a kiadvány.

A 64 oldalas Önkormányzati Szemle első száma háromezer példányban jelent meg, s a szerkesztőség megküldte valamennyi olyan település önkormányzatához, ahol a magyarok aránya eléri, illetve meghaladja a lakosság 20 százalékát. A Pro Civis Polgári Társulás az Önkormányzati Szemlét a továbbiakban is ingyenesen kívánja megjelentetni. A Szemle letölthető a szintén most induló www.onkormanyzas.sk honlapról is.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu