Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Átalakítanák a hulladékgazdálkodási rendszert
Egységes nonprofit közszolgáltatási rendszert hoznának létre, nullszaldós működéssel

A kormány 3,3 milliárd forintot ad a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felállításához szükséges forrásbiztosítás érdekében – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a kormánynak az ágazati törvény módosítását célzó javaslatát, és a törvénytervezetben foglalt megoldás alapelve egy egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer létrehozása nullszaldós működéssel.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a társaság feladatáról és működéséről az MTI érdeklődésére közölte, hogy a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer a jelenleg működő formában nem alkalmas az európai uniós kötelezettségek teljesítésére, nem motivál a hasznosításban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázására, ezért indokolt azt átalakítani.

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a kormánynak az ágazati törvény módosítását célzó javaslatát, és a törvénytervezetben foglalt megoldás alapelve egy egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer létrehozása nullszaldós működéssel – emlékeztetnek a közleményben. A NFM közölte: a kezdeményezés elfogadása esetén az állam a hulladékgazdálkodási feladatainak az elvégzésére koordináló szervezetet hoz létre.

A társaság tulajdonosi joggyakorlója és irányítója a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős nemzeti fejlesztési miniszter lesz. A tervek szerint a jövőben az állam alakítja ki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos tervét, határozza meg a minimális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási színvonalat területenként, a szolgáltatási díjakat, ellátja továbbá a központi koordinációs feladatokat, a díjbeszedést és a kintlévőségek kezelését – tájékoztatott a szaktárca.

A fejlesztési minisztérium hangsúlyozza: a javaslatban foglaltak alapján az önkormányzat továbbra is sértetlenül megtartja önrendelkezési jogait, végzi a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati feladatait. Az új rendszerben négyoldalú jogviszony jöhet létre a lakos, az állam nevében eljáró koordináló szerv, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között.

A tervezett intézkedések célja a lakosság által fizetett közszolgáltatási díjakban elért rezsicsökkentési eredmények megőrzése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fenntartható működésének kialakítása, a hulladékok lerakással történő ártalmatlanításának lehető legnagyobb mértékű visszaszorítása, a házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtési rendszer teljes körű működtetése, a háztartások számára egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, az ellátás biztonságának javítása.

A módosító javaslat az előterjesztés szerint teljes egészében 2016. április 1-jén léphet hatályba. A parlamenti felhatalmazás birtokában a következő hónapokban létre kell hozni a koordináló szervezetet, és meg kell alkotni a működési kereteit rögzítő, rendeleti szintű jogszabályokat – tájékoztatott az NFM.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu