Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kormány nem ad több pénzt a polgármestereknek
A településvezetők fizetését csak saját forrásból tudják megemelni az önkormányzatok

A kormány a 2015-ös évre jelentősen csökkentette az önkormányzatok állami támogatását, ezt megelőzően a kis települések polgármestereinek fizetése is csökkent. A településeknek helyi adók kivetésével kellett eddig behozniuk a kieső forrásokat, a fizetésemelést is csak akkor hagyja jóvá a kormány, ha a települések maguk gazdálkodják ki – írja a hvg.hu.


A tavalyi önkormányzati választások után jelentősen csökkent a kis települések vezetőinek jövedelme, de a kormány annak ellenére sem hajlandó ezen változtatni, hogy ez a kormánypártokban is elégedetlenséget váltott ki.

December 15-én szavaz az országgyűlés arról a Fidesz-képviselők által benyújtott törvényjavaslatról, amely csupán azt tenné lehetővé, hogy a képviselő-testületek a saját bevételeik terhére emeljék a polgármesterek tiszteletdíját – a saját bevételeket például helyi adókból tudják biztosítani, általános erre a 2015-ös évre elfogadott költségvetés alapján kényszerültek az önkormányzatok.

A javaslatot nem csak ellenzékiek kifogásolták, hanem a fideszes Vitányi István is, aki szerint: „A leghátrányosabb térségekben az önkormányzatok nem, vagy igen csekély mértékben rendelkeznek saját bevétellel, így a képviselő-testület a polgármester illetményének növelését kigazdálkodni nem tudja.” Javaslatát azonban, hogy az emelést a költségvetés fedezze, saját párttársai utasították el az igazságügyi bizottságban.

Valóságos pluszjövedelemre csak az ad lehetőséget, hogy az 1500-nál kevesebb lakosú falvak polgármestereinél nem számít majd összeférhetetlennek, ha „közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatok” ellátásért kapnak pénzt. Ezen kívül az 1500 főnél nagyobb települések társadalmi megbízatású – azaz nem főállású – polgármestereinek költségtérítését emelnék fel 15 százalékról 40 százalékra. A törvény elfogadásához kétharmados többség szükséges, ezért sorsa bizonytalan.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu