Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Államosítják a megyei önkormányzati intézményeket
A megyei közgyűléseknek januártól a fejlesztéspolitika összehangolása lesz a fő feladatuk

Megállapodást írt alá október 3-án a kormány a megyei közgyűlések képviselőivel, melynek értelmében 2012. január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket - jelentette be a kormányfő. A kormányzat átvállalja a megyék által felhalmozott adósságot is, mintegy 180 milliárd forintot. Az átszervezést azzal indokolta a miniszterelnök, hogy a rendszerváltáskor kialakult hibás modellt számolják fel ezzel.


A megyék egyre több és több feladatot, intézményt kaptak az államtól és a települési önkormányzatoktól is, viszont mindehhez nem kapták meg a szükséges finanszírozást. A kórházat, iskolát viszont működtetni kell, ezért a hiányzó pénzt hitelből pótolták, ami a megyék súlyos eladósodásához vezetett - húzta alá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az eladósodás azt is eredményezte, hogy jelentős különbség alakult ki a megyei intézmények színvonala között. „Az pedig nem helyes - mutatott rá -, hogy aszerint jussanak jobb vagy rosszabb szolgáltatáshoz, ellátáshoz az emberek, hogy melyik megyében élnek." Az állami egységes irányítási rendszer, a központi finanszírozás, a területi egyenlőtlenségeket is felszámolja.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a kormányzat tárgyalásokat kezd a megyék hitelezőivel az átvállalt adósságról. Reményei szerint az állam jobb feltételeket tud elérni, mint a 19 megye külön-külön. Orbán Viktor kiemelte: a megállapodás biztonságot nyújt több tízezer megyei közalkalmazottnak is, eddigi bizonytalan helyzetük helyett kiszámíthatóvá válik a jövőjük.

A kormány még az ősszel az Országgyűlés elé terjeszti az új rendszer kialakításához szükséges törvényjavaslatokat. A megyei közgyűlések január elsejétől a települések fejlesztésével fognak foglalkozni, a fejlesztéspolitika összehangolása lesz a fő feladatuk - tolmácsolja a kormányfő szavait a kormany.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu