Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. május 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyre több helyen vetnek ki települési- és földadót
A településeknek többsége területalapú, míg kisebb része értékalapú földadót vet ki

Egyre több önkormányzat fog települési adókat és földadót bevezetni, mivel ezek nélkül nem tudják finanszírozni kiadásaikat – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Világgazdaságnak. Az év elején 13 településen vetettek ki földadót, közülük nyolcan hektáronként 5-10 ezer forintot, öten pedig aranykoronánként 200-400 forintot. A közeljövőben további 12 önkormányzat csatlakozhat hozzájuk.


Ezeknek a településeknek többsége területalapú, míg kisebb része értékalapú közterhet vet ki. A nagyobb különbség abban van, hogy milyen kedvezményeket adnak a helyi lakosoknak. Van, ahol 90 százalékos kedvezményt kapnak.

A MÁK adataiból megállapítható, hogy egyes önkormányzatok már tavaly decemberben határoztak új helyi adók bevezetéséről, melyek többsége, így vagy úgy, a termőföldtulajdont adóztatja. A települési adót bevezető önkormányzatok közül hatan nem csupán a földet adóztatják.

Apaj község vezetősége azt találta ki, hogy a traktorokra vet ki adót. Ezt két további önkormányzat vette át.  Az agrártárca ellenzi a föld adóztatását és felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az illetékes kormányhivataloknál eljárást indíthatnak ez ellen a közteher ellen. Elmarasztaló döntés még nem született.

Ugyanakkor Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke azt monda a lapnak, hogy várakozása szerint egyre több helyi adót, például földadót vetnek majd ki az önkormányzatok kiadásaik finanszírozására. Január 1-től bővült a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.

Forrás: Világgazdaság - Piac és Profit

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu