Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ismét érvénytelen lett a püspökladányi választás
A Fidesz jelöltje 49, a jobbiké 29, a szocialista 16 százalékot szerzett

Ismét érvénytelen volt a püspökladányi időközi képviselőválasztás, amit a fél éve, autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor megüresedett helyére írtak ki. Két hét múlva, negyedszerre már biztos sikerül, érvényességi küszöb már nem lesz, csak akkor lehet eredménytelen a választás, ha az élen végzők ugyanannyi szavazatot kapnak. Erre kevés az esély, a Fidesz jelöltje 49 százalékot szerzett az érvénytelen választáson, a második jobbikos 29-et.


Érvénytelen lett az október 2-i időközi országgyűlésiképviselő-választás első fordulója Püspökladányban, ahol csupán a jogosultak 21 százaléka adta le szavazatát, mondta el az Index érdeklődésére Keserű László, a helyi választási iroda vezetője. Keserű László tájékoztatása szerint, bár a választási törvény júliusi módosításakor valóban úgy tervezték változtatni a törvényt, hogy már az első fordulóban se legyen érvényességi küszöb, a zárószavazás előtt benyújtott, de a záróvitában meg sem említett módosító indítvánnyal végül törölték a speciálisan az időközi választásokra betoldott passzusokat, így azokon - akárcsak a rendes országgyűlési választásokon - továbbra is 50 százalékos részvételhez van kötve a szavazás érvényessége.

A második fordulóban viszont általánosan változtak a szabályok, így azon, függetlenül a résztvevők számától, az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta, még akkor is, ha szavazati aránya nem haladja meg az 50 százalékot. A második választási forduló minden esetben érvényes, és csak abban az esetben eredménytelen, ha a legtöbb szavazatot kapó jelöltek nem kapnak eltérő számú szavazatot.

A mostani, érvénytelen választási fordulóban a Fidesz-KDNP jelöltje, Bodó Sándor 49 százalékot szerzett, a második helyen a jobbikos Rigán István végzett 29 százalékkal. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó 16 százalékot kapott, a független Galyas István 3,5, a Szociális Unió színeiben induló Bányász Róbert 2 százalékkal végzett. Bodó az eredetileg tervezett speciális szabályok szerint sem nyerte volna meg a választást, mert akkor ugyan érvényességi küszöb nem lett volna az első fordulóban, az eredményességhez viszont a győztes jelöltnek 50 százalék plusz egy szavazatot kellett volna szereznie. A mostanit megelőző, júniusi, érvénytelen választáshoz képest a Fidesz 12 százalékot vesztett, a Jobbik 5-öt, míg az MSZP 6 százalékot nyert.

Forrás: Index.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu