Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Végrehajtó szerep helyett önállóságra van szükség
Gémesi György a kétkamarás parlament létrehozását javasolja az önkormányzati rendszer javításához

A mai politika végrehajtó szerepet szán az önkormányzatoknak, így a rendszerváltáskor kialakított kétpólusú demokrácia újra egypólusúvá alakul. A források hiányában a helyi bevételeket településfejlesztés helyett működési kiadásokra kell fordítani, így nem lehetséges a gazdasági fejlődés. Márpedig Magyarország felemelkedéséhez elengedhetetlen egy jól működő önkormányzati rendszer – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke.


Idén szeptember 30-án lesz 25 éves az újkori önkormányzati rendszer, amelyről hamarosan könyv jelenik meg. A rendszerváltáskor elfogadott önkormányzati törvény az egypólusú demokráciát kétpólusúvá alakította, ahol a parlament és az önkormányzat között oszlanak meg a feladatok. Ez utóbbiaknál a helyi megválasztott vezetők a megfelelő jogszabály keretek között, a kapott vagyonnal látták el a település irányítását – mondta el a kezdetekről Gémesi György. Kiemelte: „mivel a finanszírozás mindig vitát váltott ki, így bár a feladatok nőttek, az önkormányzatok forrása szépen lassan, de folyamatosan csökkent.”

Mára a kevesebb forrás és ezzel együtt a több feladat a döntési és gazdálkodási jogkör beszűkülését eredményezte, amivel a demokratikus berendezkedés ismét az egypólusú irányba fordult vissza – hívta fel a figyelmet. Gémesi György szerint a legnagyobb probléma az, hogy forrás hiányában az önkormányzatoknak a helyi bevételeiket kötelező állami feladatokra kell fordítani, így azt nem tudják gazdasági fejlesztésre költeni. Márpedig ha a bevétel a település fejlesztése helyett működési költségekre megy el, nem lehetséges gazdasági fejlődés – hívta fel a figyelmet a MÖSZ elnöke. 

Bár a polgármester azt elismeri, hogy a települések adósságállományának átvállalása egy jó és szükséges döntés volt, emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok túlnyomó többségénél nem a rossz gazdálkodás miatt keletkeztek adósságok. „Amikor 2007-ben elindultak az Európai Uniós pályázatok, amelyekhez kötelező jelleggel önrészt kellett biztosítani, elkezdődött az adósság-felhalmozás” – emlékeztetett a polgármester.

Gémesi György a jelenlegi önkormányzati rendszer javításához érdekvédelmet és kétkamarás parlament létrehozását javasolja. „Legyenek olyan kérdések, amelyeket maga dönt el az önkormányzat, míg bizonyos kérdéseket – a települések javaslatára – tárgyaljon a parlament. Emellett legyen egy önkormányzati középszint meghatározott hatáskörrel, nem lehet ugyanis mindent felülről irányítani, mert az nem eredményez hatékony működést” – hívta fel a figyelmet.

A mai politika végrehajtó szerepet szán az önkormányzatoknak, ezért fontos, hogy a településvezetők kifejtsék véleményüket: nem gyámságot, hanem önálló működést akarnak – véli a polgármester, hozzátéve, hogy erre lesz jó alkalom a rendszer 25 éves évfordulója, amelyre egy könyv kiadásával is készül a szövetség. „Egy okos kormányzat hagyja kibontakozni az önkormányzatok kreativitását és felhasználja törekvéseit. Ma ennek pont az ellenkezőjét látjuk” – emelte ki Gémesi. Márpedig Magyarország felemelkedésének elengedhetetlen feltétele egy jól működő önkormányzati rendszer, amely nagyon erős vidékfejlesztési programmal, annak központi költségvetési forrásival és egyben bevételeivel működőképes lehetne – mutatott rá a MÖSZ elnöke.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu