Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Fusizásra bírná a kormány a polgármestereket
„Toldozás-foldozás” helyett mielőbbi béremelést sürget a MÖSZ, a TÖOSZ és a Magyar Faluszövetség vezetője

Jelentős feszültségeket generált a polgármesteri bérek drasztikus csökkentése, ami miatt a Fidesz most megengedné a kistelepülési polgármestereknek, hogy így-úgy kiegészítsék a közmunkásokét alig meghaladó fizetésüket. A települési érdekvédelmi szervezetek elhibázottnak tartják az irányt, a hvg.hu viszont talált vőfélyt, evangélikus könyvkiadót és nyomdászt is, akik a polgármesterségük mellett szabadon űzhetik az ipart.


„Megmondhatom, mennyit keresek polgármesterként? 52 ezer forintot” – mesélte nevetve Fábián Ferenc, a Vas megyei Pápoc község januárban megválasztott polgármestere. Elődje a képviselő-testülettel való összeférhetetlenségre hivatkozva mondott le a polgármesterségről. Csak idén további 51 időközi önkormányzati választást írtak ki, hogy új polgármestert válasszanak. Az újra kiírt választások okai között vannak halálesetek is, de döntő többségében egyszerűen lemondtak a megválasztott polgármesterek, és az indokok között több, önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetője szerint nem ritka a „nevetségesen kicsi fizetés”.

Árulkodó a kialakult méltatlan helyzetről, hogy több helyen senki nem indult a polgármesteri tisztért, az idei csúcstartó a tolnai Udvari, ahol harmadszori nekifutásra sikerült csak betölteni a pozíciót. Fábián Ferenc is Székesfehérvárról ingázik hetente többször oda-vissza közel 300 kilométert, hogy elláthassa polgármesteri teendőit. Az alig 300 fős településhez gyermekkori emlékek kötik, őt sem a pénz motiválja.

Méltatlan helyzetbe hozták a falvak vezetőit

A polgármesteri fizetések drasztikus csökkenésének hátterében az önkormányzati törvény egy 2012-es módosítása áll, amit már akkor sokan kritizáltak a Fideszen belül is, így csak a 2014-es helyhatósági választások másnapján lépett hatályba. Az egyetlen kivétel Tarlós István budapesti főpolgármester volt, aki jól járt a módosítással, és már 2013. január 1-jétől magasabb fizetést vehetett miatta kézhez.

A törvénymódosítást sok olyan fideszes országgyűlési képviselő is megszavazta, aki korábban polgármester vagy alpolgármester volt. Így például Hadházy Sándor, a Községi Önkormányzatok Szövetségének korábbi frakcióvezetője is igent mondott a kistelepülési polgármesterek bércsökkentésére.

A korábbi gyakorlat szerint a polgármesteri fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, a jogszabály szerint ezért a városvezetők bére nem csökkenhetett 270 ezer forint alá. Az új ciklusban viszont a helyettes államtitkári javadalmazáshoz arányítják a polgármesterek bruttó alapbérét, ami a következő módon alakul jelenleg:

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu