Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Országos roadshow a sikeres uniós pályázatokért
A pályázati lehetőségeket bemutató rendezvény több nagyvárost érint a nyár folyamán

A vidék Magyarországa nélkül nem lehet sikeres fejlesztéspolitikát építeni – jelentette ki a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára 2015. június 16-án, Veszprémben, a SUPER - Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat nyitónapján. Csepreghy Nándor kiemelte, Magyarország gazdasági fejlesztése szempontjából nagyon fontos a főváros, de a vidék gazdasági sikere nélkül egy ország nem lehet sikeres.


A helyettes államtitkár úgy ítélte meg, hogy a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak egy utolsó lehetőségnek is tekinthető. Az Európai Unió jelenlegi kérdéseit látva több mint valószínű, hogy 2020 után a közös fejlesztéspolitika keretösszege sokkal alacsonyabb lesz.

Emlékeztetett: már megjelentek a 2014-20-as ciklus első hazai pályázati lehetőségei. A múlt héten 83 milliárd forint értékben írtak ki pályázatokat egyebek közt kapacitásfejlesztésre, gépbeszerzésre.

Hangsúlyozta, hogy a korábbi időszak 13-16 százalékával szemben a kormány a teljes támogatási keret 60 százalékát fordítja gazdaságfejlesztési beruházásokra és csupán 40 százalékát költi más célokra.

A fő célok közt említette a gazdasági növekedés támogatását, amely együtt jár a munkahelyteremtéssel. Hozzátette:  kiemelt cél az is, hogy vidéken jöjjenek létre új munkahelyek, épüljön ki olyan életminőség, amely a helyi érdekérvényesülést támogatja. Kitért a komoly elmaradásban levő vidéki térségek felzárkóztatására. Ezek közt az Észak-Magyarországi régiót és a Dél-Dunántúlt emelte ki, ahol a legnagyobb problémát abban látja, hogy működő tőke pont a megfelelő infrastruktúra és a beruházási lehetőségek hiánya miatt nem áramlik a térségbe.

Csepreghy Nándor ismertette: az egyik legfontosabb program a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) lesz, amely a GOP utódja, és elsősorban a vállalkozások beruházásait támogatja. A program érinti azt a célkitűzést, hogy hogyan lesz versenyképes energiarendszere az országnak, hogyan tudnak a hazai gazdasági szereplők versenyképes energiához jutni, mellyel a gyártást vagy a szolgáltatást tudják rentábilisabbá tenni.

Fontos kérdésnek nevezte, hogy a lakossági rezsicsökkentés után hogyan tudják a vállalkozások számára is legalább a külföldi vetélytársakhoz hasonló áron biztosítani a szükséges energiamennyiséget és azt, hogy hogyan készítik fel az új kihívásokra a magyar energiaszektort: miként támogatják azt, hogy 2020-ig jelentősen, közel duplájára emelkedjen a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül és ehhez milyen pályázatok lesznek.

Ugyancsak a GINOP-on belül jelennek meg olyan típusú pályázatok, melyek a vállalkozói versenyképességről szólnak - mondta. Arról, hogy hogyan lesz képes a hazai termelő és szolgáltató szektor modernebb eszközökkel jobb minőségű termékeket előállítani, magasabb példányszámban és gyorsabban, hogy ne csak a tízmilliós hazai piacra tudjon termelni, hanem első körben a régióban majd a világpiac egyéb területein is megjelenjen.

A helyettes államtitkár kitért a kis- és középvállalkozások és a multinacionális vagy magyar tulajdonú nagyvállalatok kapcsolatára is. Azt mondta: egy egészséges gazdasági szerkezetben a kis- és középvállalkozói szektor akkor lehet valóban sikeres, hogyha stratégiai szövetségeket tud kötni a nagyvállalati szektorral, mert tudja erősíteni rajtuk keresztül is a világpiaci kötődéseket.

Az innováció jelentőségéről szólva Csepreghy Nándor kijelentette, a kormány megháromszorozta az innovációs forrásokat, a 2014-20-as ciklusban e célokra már 750 milliárd forint áll rendelkezésre. E területen az a kérdés, hogyan leszünk képesek elérni azt, hogy egyre több magyar ötlet valóban magyar termékként jelenjen meg a világpiacon – tette hozzá.

A konferencián Milos Katalin, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pályázatkezelési Főosztályának vezetője részletesen is bemutatta a GINOP felépítését. Elmondta, nyolc prioritást határoztak meg, és 2015-ben közel 70 pályázati kiírás jelenik meg 800 milliárd forintnál is magasabb összegben.

A pályázati lehetőségeket bemutató rendezvény több nagyvárost is érint a nyár folyamán, Veszprém után június 23-24-én Debrecenben, június 30-július 1-jén Egerben, július 7-8-án Szegeden; július 14-15-én Szombathelyen, július 21-22-én Pécsett, július 28-29 közt Budapesten rendezik meg a kétnapos konferenciát, melyet családi és szórakoztató programok is kísérnek.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu