Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Magyar Szabadság Napja – 25. alkalommal Gödöllőn
Idén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója kapja meg a Magyar Szabadságért díjat

Az idén immár 25. alkalommal kerül sor a Magyar Szabadság Napja megünneplésére Gödöllőn. A Magyar Szabadságért Napja Alapítvány az idén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére adományozza a Magyar Szabadságért díjat. A díjátadót 2015. június 27-én, 18 órakor rendezik a gödöllői Szentháromság templomban, majd 20,30-kor az Orient zenés színház az ünnepi műsora következik a gödöllői Alsóparkban.


Böjte Csaba a ferences rendbe még a Ceaușescu-diktatúra alatt, 1982-ben jelentkezett, a legnagyobb titokban. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, mielőtt 1989-ben pappá szentelték.

Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül taníttatásukkal is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

A Magyar Szabadságért díj a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított elismerés, amelyet minden évben „olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez.”

A Magyar Szabadságért díj eddigi díjazottjai Nemeskürty István író, Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye, Makovecz Imre építész, Csoóri Sándor író, Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke, Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt államminiszter, Sebestyén Márta énekesnő, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Tempfli József nagyváradi megyés püspök, Rózsás János, Gulágot megjárt író, Bánffy György színművész, Markó Béla erdélyi magyar költő, politikus, Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, Sólyom László volt köztársasági elnök, Jókai Anna író, valamint a Kormorán együttes voltak

A díjátadóra 2015. június 27-én, szombaton 18. órakor kerül sor a gödöllői Szentháromság templomban (Szent Imre utca 15). A díjat átadja Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Szabadságért Napja Alapítvány elnöke. A kitüntetettet Koltay Gábor rendező méltatja.

A Magyar Szabadság Napját minden év júniusának szombatján tartják meg, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére. Az idén immár 25. alkalommal kerül sor az ünnepi műsorra (Orient zenés színház), amely a gödöllői Alsóparkban a Világfa előtt kerül bemutatásra 20.30 órai kezdettel.

möszlap.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu