Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megvizsgálható Magyarország nemzetiségi térképe
Országos szinten 7,6 százalék a nemzetiségek aránya, de nagy különbségek mutatkoznak az egyes régiók között

Bevándorlás ellenesség, idegenellenesség, magyarságtudat. Sűrűn emlegetett szavak ezek, az utóbbi időben, de nem állítható, hogy Magyarországon ne élnének ma is nagy számban nemzetiségek. Az Otthontérkép ingatlankereső portál a héten publikálta nemzetiség térképét, amivel a hangzatos szavak helyett tényszerűen is megvizsgálhatjuk országunk nemzetiségének arányait, területi megoszlást – írja a Portfolio.hu.


Az Otthontérkép feldolgozta és térképre tette a KSH népszámlálás során gyűjtött a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó adatait, amiből megtudható, hogy az ország egyes régióiban, kistérségeiben vagy településein mekkora a népességhez viszonyítva a Magyarországon élő nemzetiségek aránya. Az Otthontérkép közzé tett egy elemzést is a nemzetiségekkel kapcsolatban, amelyből többek között az is kiderül, hogy a hazai nemzetiségekhez sorolt roma és német nemzetiségek aránya a legnagyobb az országban, de jelentős számban élnek a Magyarországgal szomszédos országok nemzetiségei is az ország különböző régióiban.

Országos szinten 7,6 százalék a nemzetiségek aránya a népességszámhoz viszonyítva, de nagy különbségek mutatkoznak az egyes régiók között. A legmagasabb a Dél-Dunántúli és az Észak-Magyarországi régióban ez az arány, 2-3 százalékponttal is több, mint az országos átlag. Ezzel szemben Közép- és Nyugat-Dunántúlon 6 százalék alatti a nemzetiségek aránya. Természetesen ezek az arányok nem egységesek még a régión belül sem, a régió térségeiben, településein érdekesebbnél érdekesebb nemzetiségi arányok figyelhetők meg. Több településen él nagyobb számú nemzetiségi csoport, melynek jellemzően történelmi háttere van.

A kistérségek közül a legmagasabb nemzetiségi arány a Baranya megyei Sellyei, Mohácsi, Pécsváradi kistérségben van, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsi, Szikszói, Edelényi kistérségekben. Ezekben a kistérségekben a nemzetiségi hovatartozásban is nagy különbség mutatkozik, a Mohácsi, Pécsváradi kistérségben a német nemzetiségűek vannak túlsúlyban, a Sellyei, Encsi, Szikszói és Edelényi kistérségekben pedig a roma nemzetiségűek.

A nemzetiségi arány Csongrád megyei kistérségekben volt a legalacsonyabb a 2011-es népszámlálási adatok szerint, a tízes listára négy Csongrád megyei kistérség, a Mórahalomi, Csongrádi, Szentesi és Hódmezővásárhelyi is felkerült. A nemzetiségi arány a Dunántúl nyugati és középső részén alacsonyabb még, a Téti, Enyingi, Sárvári, Körmendi,Komáromi kistérségekben él arányaiban a legkevesebb nem vagy nem csak magyar nemzetiségű az országban.

Forrás: Portfolió.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu