Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. február 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Augusztusban indul a Pajtaszínház mintaprogram
A kezdeményezés hat megye 24 településén támogatja amatőr színjátszó csoportok előadásait

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával augusztusban kezdődik a Pajtaszínház mintaprogram, amely hat megye 24 településén támogatja amatőr színjátszó csoportok előadásait – jelentették be programban résztvevő szervezetek képviselői 2015. június 6-án, a program egyik helyszínén, a Baranya megyei Mágocson.


A Pajtaszínház projekt küldetése a közösségi művelődés és ezen belül az amatőr színjátszás eszközrendszerével a helyi társadalom erősítése. A mintaprogram szakmailag támogatja, emellett közösségfejlesztő programként valósítja meg amatőr színjátszó körök indulását és működését kistelepüléseken – ezek a települések jellemzően olyan falvak, községek, melyek korábban számottevő színjátszó hagyományokkal büszkélkedhettek.

A Nemzeti Művelődési Intézet a megyei módszertani feladatellátás során észlelte azt a hiátust, miszerint a kistelepülések többségén az amatőr színjátszó csoportok nem kapnak megfelelő települési-közösségi-anyagi támogatottságot, ezáltal fennmaradásuk, közösségfejlesztő szerepük és hagyományőrző tevékenységük nem teljesedhet ki. Ennek áthidalására jött létre a Pajtaszínház kezdeményezés. A projekt keretében megalakuló vagy újraszerveződő színjátszó körök elsősorban a felnőttek részvételére számítanak, ám nyitottak a 14 év feletti fiatalok számára is. Működésüket a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatása mellett a Magyar Teátrumi Társaság által kijelölt szakértő, színházi mentor is segíti. A színjátszó körök a település jeles napjaihoz és életéhez igazodva folytatják tevékenységüket, miközben lehetőség szerint drámapedagógia eszközökkel dolgoznak fel és oldanak meg a közösség által kijelölt konfliktusokat, problémákat is.

Szabó Ágnes, az MTT alelnöke a mágocsi művelődési házban tartott programindító sajtótájékoztatón elmondta: a produkciókat 2016-ban, a magyar kultúra napján a Nemzeti Színházban is bemutatják.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ma attól szenved a társadalom, hogy a közösségek a rendszerváltozás óta nem integrálódtak kellő mértékben. Sok településnek van színjátszó múltja, és kevés kell ahhoz, hogy ismét feléledjen a színjátszás – mondta. Hozzátette, bízik abban, hogy országszerte sokan akarják majd követni a féléves program végén a huszonnégy települést, és reméli, hogy az amatőr előadások növelik az érdeklődést a hivatásos színházi produkciók iránt is.

Polyák Albert, az NMI megbízott főigazgatója ismertette: a programban részt vevő amatőr színjátszó együttesek félmillió forintos támogatásban részesülnek; a csoportoknak egy legalább félórás előadást kell színpadra állítaniuk. Az intézet közösségfejlesztői, valamint színészek, rendezők segítik a csoportok munkáját. Mágocson például Magosi László, hidason Füsti Molnár Éva, Sellyén László Csaba működik közre a darabok színre vitelében. A program Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye huszonnégy településén indul el.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu