Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Vagyongazdálkodás a megváltozott feltételek között
Gémesi György szerint főként az önkormányzati hulladékgazdálkodási cégeket fenyegeti az ellehetetlenülés veszélye

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke tartotta a nyitóelőadást a 2015. június 4-én, Budapesten megrendezett „Az önkormányzatok vagyongazdálkodása a megváltozott lehetőségek tükrében” című konferencián. A MÖSZ elnöke elsősorban az önkormányzatok mozgásterének szűkülését, az önkormányzati tulajdonú településüzemeltetési cégek működésének ellehetetlenülését, látja a szféra jelenlegi legfontosabb problémáinak.


Gémesi György „Fenntarthatóság az önkormányzatok vagyongazdálkodásában” című előadásában felidézte, hogy az 1990-es ÖTV megszületésével hogyan jött létre az önkormányzati vagyon, s hogy azóta milyen folyamatok játszódtak le a települések vagyongazdálkodásában. Elmondta, hogy a rendszerváltozást követő első négy évben volt a leginkább decentralizált, legjobban finanszírozott az önkormányzati rendszer, majd a folyamatos forráskivonások hatására hogyan jutott el a működőképessége határaihoz, hogyan élték fel vagyonukat, hogyan adósodtak el az önkormányzatok a napi feladataik finanszírozása érdekében.

Ezen a helyzeten változtatott a 2012-es új önkormányzati törvény, amely teljesen átírta a korábbi feladat-finanszírozás gyakorlatát, egyebek mellett a kórházak és az általános iskolák állami kezelésbe vételével. Ezzel a problémák természetesen nem szűntek meg. Jelenleg például a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú településüzemeltetési társaságokat – különösen a hulladékgazdálkodási cégeket – fenyegeti az ellehetetlenülés veszélye, ugyanis a bevételekből még a működési költségeiket sem tudják kigazdálkodni, nemhogy a különböző adókat és járulékokat.

A MÖSZ elnöke fontos problémának tartja, hogy számos önkormányzatnál figyelmen kívül hagyják a fenntarthatóság szempontját az intézményi fejlesztések megtervezésekor, így sok esetben olyan beruházások jönnek létre, amelyeket a település nem képes hosszú távon fenntartani, üzemeltetni. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Gémesi György megjegyezte: több pénzt vont el az állam az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvett, így mintegy 150 milliárd forinttal lesz kevesebb a rendszerben.

A konferencián – amelynek Gémesi György és Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ) elnöke voltak a védnökei – számos izgalmas előadás hangzott még el, többek között a helyi önkormányzatok hitelfinanszírozásáról, az adók módjára behajtandó köztartozásokról, a közszféra belső ellenőrzésének nehézségeiről, illetve az önkormányzati adminisztrációt olcsóbbá, hatékonyabbá tevő megoldásokról.

Forrás: möszlap.hu     

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu