Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milliárdokkal segít a kormány számos településnek
A legnagyobb összegű támogatást Szombathely városa kapta

Több település önkormányzatának anyagi helyzetén segít a kormány összesen több mint tízmilliárd forinttal. Szombathely 8,7 milliárd, Miskolc és Nyíregyháza egy-egy milliárd, Zalaegerszeg 800 millió, Szekszárd 700 millió, Nagykanizsa 500 millió, Kaposvár 400 millió, Sopron 70 millió, Várpalota 300 millió, Ősi 200 millió, Alsóörs 150 millió, Litér pedig 82 millió forintot kapott.


Nyíregyháza: egymilliárd

Egymilliárd forint kormányzati támogatást kapott a nyíregyházi önkormányzat egy, a tulajdonában lévő cég által kibocsátott devizakötvény összegének és kamatainak visszafizetéséhez – közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere sajtótájékoztatón 2014. december 30-án, a nyírségi nagyvárosban.

Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy a helyhatósági cég, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 2005-ben bocsátott ki kétmilliárd forint összegű devizakötvényt fejlesztési célra, amelynek 2015. január 4-én lejáró rendezésére az előző, az MSZP vezette önkormányzat 2008-ban készfizető kezességet vállalt.

Az árfolyamveszteséggel együtt 2,4 milliárdra nőtt adósság rendezéséhez a most kapott egymilliárd forinttal, valamint az önkormányzat törlesztésre félretett 850 millió forintos saját forrásával, illetve folyószámlahitellel maradéktalanul vissza tudják fizetni a pénzt.

A polgármester hangsúlyozta: ha a nyíregyházi önkormányzat nem kapott volna kormányzati segítséget, a törlesztés miatt nem tudta volna folytatni a három éve indított saját finanszírozású fejlesztéseit 2015-ben.

„Az egymilliárd forintos segítség azt jelenti – mondta –, hogy folytatódhat a 120 ezer lakosú nagyvárosban az óvodák, iskolák, szociális intézmények, járdák és utak építése, korszerűsítése, valamint marad pénz a pályázati beruházások önerejének fedezésére is.” Hozzátette: az önkormányzati adósságrendezéskor a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. kötvénykibocsátásos hitelét nem lehetett bevonni a kormányzat által akkor átvállalt tartozások kifizetésébe.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a nyíregyházi helyhatóság 2010-ig felhalmozott tartozásaiból a második Orbán-kabinet mintegy 12 milliárd forintot rendezett.

Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón bírálta az előző, MSZP-s többségű önkormányzatot a céges kötvénykibocsátás, illetve kezességvállalás – szerinte – elfogadhatatlan körülményeiért. Hozzáfűzte, hogy az ügylethez még egy zavaros tanácsadói szerződés is kapcsolódott, s azt állította: ha lett volna tényleges tanácsadói szolgáltatás, nyilván lebeszélik a kötvénykibocsátásról a céget, illetve az ahhoz hozzájáruló tulajdonos önkormányzatot is.


Sopron: 70 millió

Hétszázmillió forint kormányzati támogatást kapott Sopron, a pénzt a jövő évi fejlesztésekre, illetve az önkormányzat feladatainak ellátására fordítják – jelentette be a város polgármestere december 30-án, sajtótájékoztatón.

Fodor Tamás (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy 2015 a nagyberuházások éve lesz a városban, mert elkészül a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, a Várkerület, az Erzsébet-kert, szociális lakások épülnek, emellett fejlesztik az MKB Arénát és a városi stadiont is.

A polgármester kitért arra, hogy a kormány 2010-ben a várostól 16,5 milliárd forint adósságot vállalt át, amelyet „döntően a szocialisták hagytak hátra”, emellett tavaly is hétszázmillió forinttal támogatta Sopront. Abból az összegből utakat, járdákat újítottak fel és a közvilágítási rendszer egyes részeit fejlesztették.


Várpalota, Ősi, Alsóörs, Litér: 730 millió

Több mint 730 millió forint kormányzati támogatáshoz jut Várpalota, Ősi, Alsóörs és Litér település önkormányzata – közölte a Veszprém megyei 2-es választókerület fideszes országgyűlési képviselője december 30-án az MTI-vel. Kontrát Károly elmondta, Várpalota 300 millió, Ősi 200 millió, Alsóörs 150 millió, Litér pedig 82 millió forintot kapott az önkormányzatok feladatainak biztonságos finanszírozása érdekében.

Talabér Márta (Fidesz–KDNP), Várpalota polgármestere az MTI kérdésére azt mondta: a városnak megítélt 300 millió forintos támogatást elsősorban a Kismező és Loncsos városrészek felszíni csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására kívánják felhasználni.

A többletforrásból Ősiben a tornacsarnok felújítását, Litéren infrastrukturális fejlesztéseket – járdaépítést és a fogorvosi rendelő felújítását –, Alsóörsön pedig turisztikai célú beruházásokat kívánnak elvégezni.


Szombathely: 8,7 milliárd

Három fejlesztési területre 8,7 milliárd forint kormányzati támogatást kap Szombathely – jelentette be december 30-án, sajtótájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter, a város országgyűlési képviselője. A város fedett uszodájának fejlesztésére 2,2 milliárd forintot fordítanak.

Hende Csaba elmondta, hogy a látványtervek már elkészültek, az uszoda szaunavilággal egészül ki, a vízilabdasport fellendítése érdekében külön medencét kapnak a pólósok. Gazdaságfejlesztésre 1,47 milliárd forintot költhet a támogatásból a város, ezt a pénzt a tíz éve felszámolás alatt álló Styl Ruhagyár megmentésére, az ott dolgozó hatszáz ember munkahelyének megtartására fordítják.

A Szent Márton-terv beruházásaira ötmilliárd forintot kap a város. 2016-ban Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepli Szombathely, a rendezvények kiemelkedő pontja lehet Ferenc pápa látogatása – mondta Hende Csaba.

Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP), Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy a fejlesztések a székesegyházat és környékét, a püspöki palotát, a Smidt Múzeumot és körzetét, a Szent Márton-templomot és környékét, a Savaria Múzeumot, valamint a Szent Márton utat érintik. Hozzátette: az utóbbi beruházással új centruma alakulhat ki a városnak.


Zalaegerszeg: 800 millió, Nagykanizsa: 500 millió

A fejlesztési és a működési kiadások biztosítására Zalaegerszeg 800 millió forint, Nagykanizsa pedig 500 millió forint támogatást kapott a kormánytól, a következő években pedig mintegy 400 millió forint támogatásban részesül Lenti önkormányzata – jelentette be Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő Zalaegerszegen.

Hozzátette: a kiegészítő támogatást a gazdasági növekedés 3,3-3,4 százalékos növekedése tette lehetővé. Emlékeztetett arra is, hogy a zalai megyeszékhely az elmúlt évek rentábilis gazdálkodásának köszönhetően 2012-ben 800 millió forint, 2013-ban pedig 1,3 milliárd forint támogatásban részesült.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz–KDNP) kiemelte: a kormány nagyra értékeli, hogy Zalaegerszeg mindig is jól gazdálkodott, a városnak soha nem volt működési hitele és az elmúlt évben sem került sor adósságkonszolidációra. A kormányzat segíti Zalaegerszeg helyzetének stabilitását, de „nem lehet örökké attól függeni”, hogy mikor és mekkora támogatást tudnak biztosítani, ezért hosszú távon kell stabilizálni a város költségvetését. Azt is el kell érni, hogy gazdaságfejlesztéssel és a bevételek növelésével a zalai megyeszékhely saját lábra álljon – hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz–KDNP) a MTI kérdésére elmondta: a kormányzattól kapott 500 millió forint támogatás nagyban segíti az önkormányzati feladatok, a működési költségek biztonságos finanszírozását, a támogatás egy részét pedig fejlesztésekre fordítják.


Szekszárd: 700 millió

Hétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott decemberben a szekszárdi önkormányzat, a pénzt a városi feladatok finanszírozására fordítják – közölte a tolnai megyeszékhely polgármestere december 30-án az MTI-vel.

Ács Rezső (Fidesz–KDNP) elmondta: 2013-ban a város önkormányzata átvállalta a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. 900 millió forintos hitelét annak érdekében, hogy a kft. működőképességét fenntartsák. A 700 millió forint ennek a hitelnek a kiváltását jelenti. A támogatásnak köszönhetően felszabadultak olyan források, amelyeket városüzemeltetésre, fejlesztési pályázatok önerejére fordítottak – mondta.

A szekszárdi önkormányzat 2014-ben 2,8 kilométernyi járdát, 1,5 kilométernyi utat épített, bővítette az alsóvárosi temetőt, korszerűsítette a közvilágítást és befejezte a városközpont rehabilitációját – tette hozzá.


Miskolc: egymilliárd

Miskolc önkormányzata egymilliárd forint kormányzati többletforrást kap feladatainak biztonságos finanszírozására – közölte a város polgármestere december 30-án az MTI-vel. Kriza Ákos (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy az összeget a Miskolctapolcán megvalósuló turisztikai fejlesztés finanszírozására fordítják. Utalt arra, hogy a város komplex fürdőfejlesztést valósít meg Miskolctapolcán. A kormány már támogatta az elképzelést, a strand beruházásához korábban csaknem egymilliárd forintot adott.

Most megérkezik a második milliárd is – mondta Kriza Ákos, felidézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tavaszi választási kampányban ígérte meg a miskolciaknak, hogy az állam támogatja a diósgyőri stadion megújítását és a tapolcai turisztikai fejlesztést.

Kitért arra is, hogy a jövő évi országos költségvetésben szerepel az az 500 millió forint is, amellyel befejezhető a miskolctapolcai strandberuházás első üteme. Mint mondta, az első ütem csaknem hatvan embernek ad munkát, és a teljes fejlesztés után a strand több mint száz embert foglalkoztat.


Kaposvár: 400 millió

Kaposvár 400 millió forintot kért és kapott a kormánytól, amely partnerként tekint a településekre, önkormányzatokra – jelentette be a város polgármestere december 30-i kaposvári sajtótájékoztatóján. Szita Károly (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint az összeget négy fontos cél elérésére fordítja a somogyi megyeszékhely.

Részben az önkormányzati tulajdonban lévő tömegközlekedési cég hiányát enyhítik a pénzzel, hogy ne kelljen a járatszámot csökkenteni, és továbbra is a jelenlegi áron lehessen jegyeket, bérleteket vásárolni.

Az összeg egy részét uniós pályázatok előkészítésére fordítják. Egyebek közt ennek keretén belül készíti el a város a terveit a Csokonai-fogadó 1,6 milliárd forintos felújításáról. Jut pénz a kamerák számának megduplázására is a következő év első feléig. Kaposváron eddig 80 kamerát szereltek fel 90 millió forint értékben.

Végül a már elindult gyógynövényprogramját kívánja bővíteni a város, ahhoz válogató, szárító berendezésekre van szükség. Kaposvár tervezi beindítani szociális szövetkezeti formában a zöldségtermesztést is.

„A célunk közös a kormánnyal: mindenki dolgozhasson az évtized végére, aki munkával szeretné biztosítani önmaga és családja megélhetését” – fogalmazott Szita Károly.

Forrás: MTI - MNO

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu