Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hol tűzzenek ki települési nemzetiségi választást?
Az NVB elnöke szerint nem a népszámlálás adataitól kellene függővé tenni a voksolások megtartását

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt lenne, hogy ne a népszámlálás adataihoz kössék, mely településeken tartható nemzetiségi választás. Patyi András a parlament honlapján 2014. december 1-jén közzétett, a nemzetiségi választás tapasztalatairól szóló beszámolójában összegezte a választási bizottság tapasztalatait és – a kitűzött és megtartott nemzetiségi önkormányzati választások alapján – jogszabály-módosításra tett javaslatot.


A testület elnöke felidézte: a jelenlegi szabályozás szerint a települési nemzetiségi önkormányzati választást akkor kell kitűzni, ha a településen élő nemzetiségiek száma a legutolsó népszámlás elérte a huszonötöt.

A népszámlálási adatok alapulvétele egybeesik az általánosan követett európai gyakorlattal – jegyezte meg Patyi András. Hozzátette: ugyanakkor a választási szervek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az adott településen élő nemzetiségiek száma a 2011. évi népszámlálási adatok és a 2014-ben benyújtott nemzetiségi regisztrációs kérelmek alapján jelentős eltérést mutat.

Mint írta, 50 olyan település volt, ahol a regisztráció alapján legalább 25-en szerepeltek egy adott nemzetiség névjegyzékében, azonban a népszámlálási adatok alapján nem tűzhették ki a települési nemzetiségi képviselő-választást. Ezzel szemben 569, a bizottság által kitűzött települési választást azért nem tudtak megtartani, mert nem volt a megválasztható képviselők száma szerinti (három vagy négy) jelölt.

Mindezek alapján megfontolandó egy az alaptörvénnyel összeegyeztethető olyan megoldás, amely más feltételhez köti a települési nemzetiségi választás kitűzését – írta beszámolójában Patyi András.

Megjegyezte, a nemzetiségi önkormányzat létrehozásának igénye felmérhető például az adott településen regisztrált nemzetiségi választópolgárként nyilvántartottak számának alapulvételével.

Forrás: MTI

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu