Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 4.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Így szünteti meg a központi segélyeket a kormány
A felnőttkorúak támogatását az önkormányzatok kötelezettségei, pontosabban jogosítványai közé sorolják át

Megszűnik jövőre a rendszeres szociális segély, elkészül a részletes nyilvántartás a szociális juttatásokról, így akár tovább is folytatható a segélyezettek körének szűkítése. Az önkormányzatok adhatnak támogatást, de így biztos, hogy többet kap egy budai rászoruló, mint egy borsodi – írja 2014. november 28-i számában a Népszabadság.


Gyakorlatilag megszünteti jövőre a kormány a felnőttkorúak támogatását: csak a pár hónapig járó álláskeresési támogatás, illetve a közmunkaprogram révén kaphatnak az aktív korúak bármilyen állami támogatást. A rendszeres szociális segély 2015. március elsejétől megszűnik, helyette egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás lesz. Utóbbi két dotáció részleteiről a Népszabadság egyelőre nem talált információkat, így azt sem lehet tudni, kinek jár majd, milyen paraméterek mentén, illetve ki fogja azt folyósítani és mekkora összegben.

A központi kormányzat a felnőttkorú lakosság támogatását az önkormányzatok kötelezettségei, pontosabban jogosítványai közé sorolja át. Így központi csak az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a már említett, egyelőre homályos hátterű egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az ápolási díj, valamint az alanyi és normatív közgyógyellátás marad.

Nem lesz kötelező a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás nyújtása azzal, hogy az idén megállapított támogatásokat utoljára 2015 februárjában lehet megállapítani. Ezt követően ezek a támogatások megszűnnek. Nem lehet majd igényelni a méltányossági közgyógyellátást sem, és megszűnik szeptembertől az óvodáztatási támogatás is – a dátum azért fontos, mert szeptembertől minden háromévesnél idősebb gyereket kötelező óvodába küldeni.

Erre az állapotra ráadásul jó lesz tartósan berendezkedni, tekintettel arra, hogy a költségvetést megalapozó törvény deklarálja: nem fogadható el semmilyen bővítés vagy plusz. „Új közfeladat kizárólag az annak ellátásához megfelelő pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén írható elő vagy vállalható. Ha a pénzügyi fedezet már nem áll rendelkezésre, intézkedni kell a közfeladat megszüntetéséről.” Utóbbi azt is jelentheti, hogy a jövőben a költségvetés helyzetétől függően további szűkítések is elképzelhetők.

A javaslat szerint gond mindazonáltal nincs, hiszen az állam az önkormányzatok hatáskörébe utalja a kötelezőkön túli juttatások nyújtását. A szociális törvény az önkormányzatok által biztosítandó segélyekről annyit ír elő, hogy a település a helyi viszonyokhoz mérten, a krízishelyzetben lévő személyek számára, illetve a helyi szociális problémák kezelésére támogatást nyújt. A települési támogatás egyes típusait és jogosultsági feltételeit az önkormányzatnak rendeletben kell meghatároznia.

A teljes cikk itt olvasható:
http://nol.hu/gazdasag/leszalamizzak-a-segelyeket-1501253

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu