Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egy évvel eltolnák a szociális temetés bevezetését
A Belügyminisztérium indoklása szerint a települések jelentős hányada kapacitásproblémákat jelzett

A költségvetés megalapozásáról szóló 194 oldalas törvényjavaslatban bújt el az a paragrafus, amely egy évvel elhalasztaná, 2016. januárra tolná a szociális temetések elindítását. A Belügyminisztérium szerint a települések kapacitásproblémákat jeleztek, az önkormányzatoknak kell még egy kis felkészülési idő – írja az Index.


2015. január 1-je helyett egy évvel később, csak 2016. január 1-jén legyenek az első szociális temetések, ezt szeretné a kormány a legújabb tervezet szerint. Először a parlament honlapján jelent meg 2014. november 20-án a 2015-ös központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat, amelyet a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be.

A 194 oldalas tervezetnek egy alig féloldalas része vonatkozik a temetkezésről szóló törvényre, és ebben is csak egy sor az a rendelkezés, amely a szociális temetkezéssel kapcsolatos rendelkezések hatályba lépési időpontját módosítja 2016. január 1-jére.

A javaslathoz tartozó indoklás konkrét okot nem mond a halasztásra, csak annyi van benne, hogy „a módosítás emellett a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény egyes módosított rendelkezéseinek későbbi időpontban történő hatálybalépését teremti meg".

November 24-én, a kormány honlapján, a Belügyminisztérium dokumentumai között jelent meg egy saláta-rendelettervezet, amelynek egyik része szintén „a szociális temetés intézménye elhalasztáshoz szükséges” módosítást tartalmaz.

A mellékelt tájékoztató magyarázatot itt sem tartalmaz, csak visszautal a parlament elé benyújtott költségvetési törvényjavaslatra, mondván, az alapján a szociális temetés intézményét 2015. január 1-je helyett 2016. január 1-jén vezetik majd be.

Az Index rákérdezett a halasztás okára, és a Belügyminisztérium sajtóosztályától ezt a választ kapta: „Az önkormányzatok visszajelzései alapján a szociális temetés intézményével kapcsolatos felkészülés megkezdődött, azonban a települések jelentős hányada kapacitásproblémákat jelzett. Ahhoz, hogy a jogintézmény teljes körűen működni tudjon, mind az államigazgatás egyéb szereplőinek, mind az önkormányzatoknak további felkészülési idő biztosítása indokolt.”


Egyszer már kitolták egy évvel

A sokat vitatott szociális temetés lényege, hogy külön erre a célra kijelölt parcellákban temethetik majd el szeretteiket azok a gyászoló szegények, akik vállalják, hogy ingyen kapott sírhely és koporsó birtokában maguk oldják meg a temetést, akár egyedül,maguk ássák ki a sírt is.

A fővárosi közgyűlés például az Új köztemetőt jelölte ki a nyáron a szociális temetések helyszínéül, szeptemberben már alá is írta a kivitelezési szerződést a Budapesti Temetkezési Intézet. A munkálatokkal a közgyűlési döntés értelmében mintegy kétezer halott exhumálása jár együtt.

A szociális temetés bevezetését egyszer már elhalasztották. Az eredeti határidő 2014. január 1. lett volna, ezt tolták ki 2015. január 1-jére tavaly decemberben. Akkor az MSZP-s Lendvai Ildikó hívta fel erre a figyelmet. A kormány tavaly a fejlesztéspolitikával foglalkozó törvényjavaslatba dugta bele a halasztó paragrafust.

Forrás: Index

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu