Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

40 ezer fővel bővülhet a közfoglalkoztatottak száma
A Belügyminisztérium átalakítaná a közfoglalkoztatás rendszerét

Átalakítja a közfoglalkoztatás támogatási rendszerét a kormány – derül ki a Belügyminisztérium által jegyzett kormányrendelet-tervezetből. Ha a javaslatot elfogadják, egyebek között akár egész évben dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak a jelenlegi 11 hónap helyett, az egyes programok hosszabb ideig működhetnek, s több támogatási forma mértéke nő. A változtatásoknak köszönhetően negyvenezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma – írja a Magyar Nemzet.


Lényeges pontokon változik a közfoglalkoztatás szabályozása. Az ehhez nyújtható támogatásokról szóló kormányrendelet módosításának tervezete szerint a cél, hogy megteremtsék a tevékenység hatékonyabb támogatásának feltételeit. A hatásvizsgálat szerint ezáltal a támogatási rendszer lehetővé teszi a közfoglalkoztatottak számának további növelését, s javulnak az álláskeresők elhelyezkedésének esélyei. Az intézkedések hatására 40 ezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma, amihez a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosítja a pénzügyi feltételeket.

Módosulnának többek között a rövid időtartamú közfoglalkoztatás támogatásra vonatkozó szabályok. A támogatási időszak e programok esetében továbbra is négy hónap lehet, de annak már nem kellene egy naptári évre esnie, hanem áthúzódhatna a következő évre is. Vagyis ezentúl akár a téli időszakban is elindulhatnak a korábban inkább a szezonális munkák esetében alkalmazott, rövid távú programok.

Valamennyi program esetében fontos változás, hogy ha a közfoglalkoztató a támogatott foglalkoztatottak után – ilyenek a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását és a családtag ápolását követően munkát keresők – a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vesznek igénybe, úgy a támogatás alapja már nem csupán az adókedvezménnyel csökkentett összeg, hanem a közfoglalkoztatási bérnek s az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a kedvezménnyel csökkentett összege lesz. Vagyis jelentősen nő a támogatott foglalkoztatottak után járó állami támogatás.

Új elem, hogy hosszabb idejű közfoglalkoztatás esetén a bértámogatáson túl további forrást lehet igényelni a program megvalósításához szükséges anyagköltséghez is. A polgármesteri hivatallal nem rendelkező települési önkormányzatok pedig a szervezési költséghez is kérhetnek pénzt, ez a megítélt támogatás további 3 százaléka lehet.

Eddig egy éven belül legfeljebb 11 hónapig dolgozhatott a közfoglalkoztatott egyhuzamban. A jövőben ez 12 hónapra változik, azzal a kitétellel, hogy a kirendeltség a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnését követő 15 napon belül – legalább 6 hónapos egybefüggő jogviszony esetében 30 napon belül – az álláskeresőt nem közvetítheti ismételten közfoglalkoztatásra. A tervezet szerint a hosszabb időtartamú és az országos közfoglalkoztatási programok esetében az egészségesek továbbra is 6, illetve 8 órában dolgozhatnak, ám a megváltozott munkaképességűeknek lehetőségük lesz 4 órában is munkát vállalni amellett, hogy meghagyják számukra az ennél hosszabb idejű munkavállalás lehetőségét is.

Eddig a hosszú távú és az országos programok legfeljebb 11 hónapig működhettek, ráadásul ennek az időszaknak egy naptári éven belülre kellett esnie. A támogatási időszak a jövőben 12 hónap lesz, amelynek kétszer is kérvényezni lehet a hat hónapos meghosszabbítását. Vagyis akár két évig is működhet egy program, ami jelentősen javítja egy-egy térségben azok tervezhetőségét, s több ember, hosszabb ideig tartó foglalkoztatására ad lehetőséget.

A kormány kiemelten támogatja majd az olyan közfoglalkoztatási mintaprogramokat, amelyek legfeljebb 15 főt foglalkoztatnak, esetükben a beruházási és dologi költségek 100 százalékát átvállalják. Ennek indoka, hogy az ilyen programokból nőhetnek majd ki a közfoglalkoztatáson túllépő, önfenntartásra törekvő szociális szövetkezetek.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az ideinél több mint 15 százalékkal többet, 270 milliárd forintot szán jövőre a kormány közfoglalkoztatásra, amelynek köszönhetően újabb tízezrek juthatnak munkához. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint az eddigi, átlagosan évi 200 ezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felében további több tízezer ember – a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülők mintegy negyede – dolgozhat közfoglalkoztatottként. Ezzel párhuzamosan kevesebb pénzt szánnak segélyekre, az önkormányzatok pedig nagyobb szerepet kapnak azok elosztásában.

Forrás: Magyar Nemzet
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu