Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 21.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A települések új adók kivetésével kompenzálhatnak
Az adóerő-képesség szempontjából tehetősebb városok állami támogatása csökken, de a bővül az adóztatási mozgásterük

Több ponton is módosul az önkormányzatok központi költségvetési támogatása jövőre – derül ki a 2015-ös költségvetési törvényhez kapcsolódó adótörvény-javaslatból. A helyi adókról szóló törvény (Htv.) módosítása értelmében jelentősen bővül a települések adóztatási mozgástere, amellyel a kormány azt kompenzálhatja, hogy a büdzsé támogatásait a korábbinál „differenciáltabb” módon csökkentik az elvárt iparűzési adóbevétel (ipa) alapján – írja a Napi Gazdaság Online.


Az alacsony helyi adóbevételi potenciállal rendelkező (a lakosonkénti 5000 forintot meg nem haladó adóerő-képességű) településeket a csökkentés egyáltalán nem érinti; 15 ezer forint egy lakosra jutó adóerő-képességig az úgynevezett beszámítás mértéke sávosan éri el a 2012-es ipa alapjának 0,5 százalékát, ami a maximumérték lehet. Az önkormányzatok finanszírozásánál a korábbi években is figyelembe vették a település jövedelemtermelő képességét.

A 2015-ös költségvetési tervezet egyre több terhet rak az önkormányzatokra – kommentálta a koncepciót Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Gödöllő polgármestere egyúttal azt is elmondta, hogy az adóerő-képesség alapján történő beszámítási módszer változása miatt városa nagyjából 100 millió forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut. A település éves költségvetése általában hétmilliárd forint körül mozog, amelyből nagyjából egymilliárdot állt tavaly az állam.

Az adóerő-képesség szempontjából tehetősebb városok csökkentett támogatását a jogalkotó nyilván azzal gondolja ellensúlyozni, hogy a települések adóztatási mozgásterét bővíti – mondta a Napi Gazdaságnak az 2015-ös adótörvény tervezettel kapcsolatban Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója. Már a 2011-es önkormányzati törvényben is voltak ennek a lépésnek teret adó alapelvek, hiszen azok kimondják, hogy a helyi közösség tagjai kötelesek „öngondoskodással” enyhíteni terheiket, képességeik és lehetőségeik szerint hozzájárulni a közösségi feladatok ellátásához. Ez – a koncepció alapján 2015-től – célzott adó formájában is megtörténhet – tette hozzá a kutatási igazgató.

E szerint a települési adót bármely adótárgyra meg lehet állapítani, de nem lehet alanya szervezet vagy vállalkozó. A települési adót más törvény nem tilthatja, arra „nem terjedhet ki a törvényben szabályozott közteher hatálya”. A működés ellentételezéseként kivetett helyi adók mellett Orbán Balázs projekt jelleggel kivetett közterheket is el tud képzelni, amelyek egy-egy konkrét fejlesztést szolgálnak. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adótörvényben még történhetnek változások, ugyanis a parlament még nem bocsátotta zárószavazásra.

Forrás: Napi Gazdaság Online

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu